Ga naar inhoud

27 maart 2024Wonen

4 tips om je tuin voorjaarsproof te maken

Opa en oma planten met hun kleinkind een lavendelplant in de tuin

Na de koude, regenachtige winterdagen is het tijd voor het lentezonnetje. Langere dagen, terrasjes pakken en natuurlijk weer genieten van je tuin. Maar meestal mag je eerst aan de bak voordat je er echt van kunt genieten. Met deze 4 tips heb je je tuin zo weer voorjaarsproof.

Tip 1 – Snoeien, wieden en maaien

Het is misschien even een kwarweitje en vaak niet de leukste, maar je tuin knapt er direct van op: onkruid wieden. Schoffel eventueel eerst de grond los zodat je het onkruid er gemakkelijker uit kunt halen. En vergeet ook niet het onkruid tussen de tegels. Daarnaast kun je, als je gras in de tuin hebt, vaak ook al de eerste keer weer maaien. En kijk welke planten je al kunt snoeien. Hierdoor kun je langer van je planten genieten en daarmee van je tuin.

Tip 2 – Verwijder de groene aanslag

Vaak zien je tegels er na de winter groen uit. Een groene waas is niet echt mooi en het kan ook nog eens gevaarlijk zijn, omdat de tegels glad kunnen worden. Er zijn  verschillende manieren om je tegels weer mooi schoon te krijgen, zoals strooizout, maar ook groene zeep. Let er alleen wel op dat je niet iets gebruikt wat schadelijk is voor de natuur.

Tip 3 – Maak je tuinmeubels schoon

Als je tuinmeubels onder een afdakje staan of als je er een hoes omheen hebt gedaan, zullen je tuinmeubels minder vies zijn. Toch is het vaak fijn om er even met een sopje overheen te gaan. Misschien heb je nog kussenhoezen die je wilt uitwassen zodat alles er straks weer lekker fris uit ziet. 

Tip 4 – Zaaien en potten

Natuurlijk is het ook leuk om weer wat nieuwe planten toe te voegen aan je tuin. Het voorjaar is het moment om eenjarige planten te zaaien. Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om al wat potten te vullen en wat kleur te geven aan je tuin met nieuwe planten. Daar fleurt je tuin al enorm van op. Kortom: tijd om een bezoekje te brengen aan het tuincentrum!

Hulp nodig in de tuin?

Begint het bij jou ook te kriebelen om je tuin weer lenteklaar te maken? Maar heb je er geen tijd voor of heb je een grote tuin en kun je wat hulp gebruiken? Met de Univé zorgverzekering kun je gebruik maken van de betrouwbare tuinhulp met Univé Hulp aan Huis.

Een vrijblijvende kennismaking aanvragen

Heb je nog geen Univé zorgverzekering maar wil je wel gebruik maken van Hulp aan Huis? Schrijf je dan in voor de Zorgpremie Alert en maak alvast kennis met extra zorgdiensten. 

Deel dit bericht

 • Opa en oma planten met hun kleinkind een lavendelplant in de tuin

  27 maart 2024Wonen

  4 tips om je tuin voorjaarsproof te maken

  Na de koude, regenachtige winterdagen is het tijd voor het lentezonnetje. Langere dagen, terrasjes pakken en natuurlijk weer genieten van je tuin. Maar meestal mag je eerst aan de bak voordat je er echt van kunt genieten. Met deze 4 tips heb je je tuin zo weer voorjaarsproof.

 • Oma en kleindochter oogsten wortels in de moestuin. Opa en kleinzoon werken op de achtergrond.

  5 mei 2023Wonen

  Groen moet je doen!

  Een groene tuin was vroeger een doodnormale zaak. Gras, vaste planten en struiken en elk jaar wat verse aanwas in de tuin. Het was een komen en gaan van insecten en in de zomer was het er goed toeven. Hoe anders is dat tegenwoordig, waar weelderige, groene tuinen plaats moeten maken voor moderne, strak betonnen tuinen.

 • Vader en dochter hebben waterpret met een sproeier in de tuin

  21 april 2023Wonen

  Draag bij aan een beter klimaat; zo bespaar jij water!

  Droogte is een wereldwijd milieuprobleem. Door hoge temperaturen, lage neerslag en klimaatverandering droogt zowel het grondwater als het oppervlaktewater op. Het gebrek aan water is van invloed op mens en milieu; er is minder voedsel beschikbaar, er worden irrigatie-uitdagingen geconfronteerd en de risico's van natuurbranden nemen toe.

 • Man knip de heg van klimop in zijn tuin met een heggeschaar

  8 december 2022Wonen

  De tuin winterklaar maken: duurzaam feit of fabel?

  Deze tijd van het jaar heeft zijn eigen klusjeslijst: verwarming ontluchten, cv-ketel bijvullen, winterbanden omleggen en de tuin winterklaar maken. Hoewel, deze laatste kun je gerust van je to do-lijstje schrappen. Want wie wil wonen met aandacht voor duurzaamheid in en om het huis, maakt zijn tuin juist níet winterklaar. Hoe makkelijk is dat? In deze blog geven we je de tips: wat doe je wel en wat doe je niet?

 • Vrouw met strohoed op staat in de tuin met een watersproeier in haar hand de planten nat te sproeien

  20 mei 2022Wonen

  5 tips tegen droogte in de tuin

  Het is steeds vaker lang droog in Nederland. Ook dit jaar hebben we de eerste hittegolf alweer achter de rug. Heerlijk voor een goede barbecue of een dagje uit, maar niet zo fijn voor je tuin. 5 tips voor een droogtebestendige tuin:

 • Man staat gebukt te kijken naar het groene dak, achter hem is de keuken met open schuifpui

  12 april 2022Wonen

  Verkoel je huis en voorkom waterschade met een groendak

  Het klimaat wordt steeds extremer: hitte, heftige buien en wateroverlast komen vaker voor. Er zijn verschillende oplossingen om wateroverlast en hittestress te voorkomen, zoals een groendak.

 • Vrouw zit op de bank onder een deken te schrijven in een boekje met haar koptelefoon op en een laptop en telefoon op de tafel naast haar

  19 oktober 2021Wonen

  De verwarming weer aan: hier moet je op letten + bespaartips

  Het wordt weer kouder buiten en dus zetten steeds meer mensen de verwarming weer aan. Maar waar moet je op letten als de verwarming voor het eerst in maanden weer aan gaat. En, met de hoge energieprijzen van nu ook niet onbelangrijk: hoe kun je wat besparen zonder in de kou te zitten?