Ga naar inhoud

24 december 2023Wonen

Chocolade giftig voor honden en katten

Chocolade giftig voor hond en kat

Er gaat niets boven de feestdagen delen met vrienden, familie en natuurlijk met onze harige vrienden. Naast dat we genieten van het samenzijn, genieten we ook van vele lekkernijen zoals kerstkoekjes en chocoladekransjes. Onze harige vrienden snoepen daar maar al te graag van mee. Maar wees alert, want chocolade is erg giftig voor honden en katten. 

Waarom is chocolade gevaarlijk voor je hond of kat?

Chocolade bevat de stof theobromine. Deze stof is giftig en levensbedreigend voor zowel honden als katten. De mate van giftigheid hangt af van het soort chocolade, de hoeveelheid die je hond of kat heeft gegeten en het gewicht van je beestje. Pure chocolade heeft een theobrominegehalte van 15 mg per gram chocolade. Melkchocolade heeft een theobrominegehalte van 3 per gram chocolade. En witte chocolade heeft een theobrominegehalte van 2 mg per gram chocolade. Een kleine hoeveelheid theobromine kan er al voor zorgen dat je hond of kat doodziek wordt of ernstige gezondheidsproblemen krijgt.

Symptomen chocoladevergiftiging bij hond of kat

De stof theobromine kan je vergelijken met cafeïne. Theobromine heeft net als cafeïne een opwekkend effect. Denk maar aan mensen die koffie drinken. De stof theobromine stimuleert het centrale zenuwstelsel en zorgt voor toename van de hartslag. De stof komt snel in het bloed terecht en is schadelijk voor de hartspier. Als je hond of kat een chocoladevergiftiging heeft, kan je beestje last krijgen van de volgende symptomen:

  • braken
  • diarree
  • hijgen
  • rusteloosheid
  • veel plassen
  • een verhoogde hartslag

En in het ergst geval kan je huisdier last krijgen van epileptische aanvallen. Zoek daarom direct medische hulp als je het vermoeden hebt dat je huisdier chocolade heeft gegeten.

Heeft je hond of kat chocola gegeten? Bel direct de dierenarts!

Als je huisdier chocolade heeft gegeten bel dan altijd direct de dierenarts. De dierenarts zal uitvragen welk type chocolade hond of kat heeft gegeten, hoeveel en hoelang geleden. Op basis daarvan vertelt de dierenarts je wat je het best kunt doen en of het noodzaak is direct langs te komen. Luister goed naar de dierenarts en geef je hond of kat geen zout om braken op te wekken, dit kan namelijk een zoutvergiftiging veroorzaken.

Voorkomen chocoladevergiftiging

Een chocoladevergiftiging kun je voorkomen door chocoladeproducten altijd buiten het bereik van je hond of kat te leggen. Geef je huisdier ook geen chocolade als beloning. En let ook op andere producten die theobromine kunnen bevatten, zoals koffie, thee en cola. Wees in de maanden waarin er veel chocolade gegeten wordt, zoals maart (Pasen) en december (Sinterklaas en Kerstmis), extra alert. Zo kun je met een gerust hart genieten van de tijd met je harige vriend.

Deel dit bericht