Ga naar inhoud

25 januari 2024Wonen

Energielabel heeft invloed op de hoogte van de hypotheek

Heb je een hypotheek nodig voor aankoop of verbouwing van een woning? Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt af van het energielabel van de woning die je wilt kopen. Lees er hier meer over.

Lagere energielasten, hogere hypotheek

Als je een energiezuinige woning hebt, dan betaal je beduidend minder aan energielasten. Daardoor houd je meer geld over om je hypotheeklasten te kunnen betalen. Met dat uitgangspunt heeft de overheid nieuwe richtlijnen ontwikkeld voor het opnemen van een hypotheek. Afhankelijk van het energielabel van je woning mag je vanaf 1 januari 2024 meer geld lenen voor de aankoop van een woning en voor het financieren van energiebesparende maatregelen.

Hoger bedrag lenen voor aankoop energiezuinige woning.

Koop je een woning met een energielabel hoger dan E? Dan mag je een extra bedrag lenen bovenop het maximaal hypotheekbedrag. Bekijk de tabel hieronder voor een overzicht van de bedragen per energielabel.

Voorwaarde is wel dat je maximaal 100% van de marktwaarde van de woning kunt lenen. Je kunt dus wel meer lenen als je een energiezuinige woning kiest, maar dat helpt je alleen verder als je zonder dat extra bedrag niet de marktwaarde kunt betalen op basis van je inkomen. In dat geval vult het extra hypotheekbedrag je budget aan tot maximaal 100% van de marktwaarde.

Extra bedrag om verduurzaming te financieren

De overheid stimuleert het toepassen van energiebesparende maatregelen. Voor woningen met een energielabel van A+++ of lager kun je meer geld lenen als je een hypotheek afsluit. Bekijk de tabel hieronder voor een overzicht van de bedragen per energielabel.

Hier geldt een soortgelijke voorwaarde als bij aankoop. In totaal mag je maximaal 106% van de waarde van de woning na verduurzaming lenen.

Verduurzaming zorgt voor waardestijging

Een investering in energiebesparende maatregelen is ook letterlijk een investering. Je zorgt er immers voor dat de woning een hoger energielabel krijgt en je als bewoner dus minder geld hoeft te betalen aan energielasten. Om die reden hebben wij al meerdere klanten geholpen aan financiering van een duurzame verbouwing, waarna zij hun woning verkochten voor een hoger bedrag. Ook over deze mogelijke waardestijging denken we graag mee.

Meer weten?

Hoe de nieuwe regels precies uitpakken voor jouw situatie, daar kan je Univé hypotheekadviseur je antwoord op geven. Maak een afspraak voor een hypotheekadviesgesprek en krijg advies op maat.

Deel dit bericht