Ga naar inhoud

8 april 2024Wonen

Samen maken we het verschil voor onze huisdieren

Blije vrouw met hond

Wij spraken met dierenarts-onderzoeker, Hille Fieten, van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, over erfelijke ziekten. In deze blog deelt Hille belangrijke inzichten en ontwikkelingen die van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van onze geliefde huisdieren.

Onderzoek naar erfelijke ziekten

Veel ziekten die wij in de kliniek zien zijn erfelijk, maar kunnen met een goed fokbeleid voorkomen worden. Het Expertisecentrum doet onderzoek naar genetische mutaties die verantwoordelijk zijn voor deze ziekten, zodat we daar DNA-testen voor kunnen ontwikkelen. Dit is belangrijk, want ook dieren die zelf niet ziek zijn kunnen erfelijke ziekten doorgeven aan hun nakomelingen.

Daarnaast doen we onderzoek naar schadelijke uiterlijke kenmerken en gedragsproblemen bij huisdieren. Hiervoor ontwikkelen we handige hulpmiddelen zoals PET-scan, Fit2Breed en de DNA-databank. Deze hulpmiddelen ondersteunen niet alleen dierenartsen en fokkers, maar dragen ook bij aan het verbeteren van de gezondheidszorg van huisdieren.

Zo draag je zelf bij

We zetten ons iedere dag in om de gezondheid en welzijn van huisdieren te verbeteren, en jij als (aankomend) huisdiereigenaar kunt hieraan bijdragen. Met deze tips kan je de eerste stap zetten:

Tip 1 – Doe controles en kies voor vaccinaties

Investeer in de gezondheid van je huisdier door regelmatige controles en vaccinaties door een dierenarts. Voorkomen is beter dan genezen. En dit kan de ziektekosten verminderen.

Tip 2 – Verdiep je in erfelijke aandoeningen

Informeer jezelf over mogelijke erfelijke aandoeningen bij het ras van je (aankomend) huisdier. Het onderzoek dat wij doen draagt bij aan het identificeren van deze risico's. Dit helpt fokkers bij het maken van weloverwogen beslissingen over gezond fokken.

Tip 3 – Ben je een fokker? Zoek een dierenarts

Ben je een fokker of wil je een nestje fokken? Neem contact op met een dierenarts. Kies een dierenarts die gebruik maakt van PET-scan. Het PET-scan registratiesysteem levert waardevolle informatie op over de gezondheid van jouw ras en helpt bij het aanpakken van gezondheidsproblemen. Het PET-scan registratiesysteem is gratis voor alle dierenartsen in Nederland.

Tip 4 – Steun initiatieven voor huisdieren

We zijn gek op onze huisdieren en willen dat ze gezond zijn en blijven. Steun initiatieven die streven naar een gezondere toekomst voor huisdieren.

Een gezond leven voor ieder dier

Onze missie is een gezond en gelukkig leven voor ieder dier. We geloven dat preventieve zorg, gezond fokken en betrokkenheid van huisdiereigenaren hiervoor noodzakelijk is. Samen maken we het verschil voor onze huisdieren! Wil je je, net als Univé, inzetten voor meer onderzoek en nieuwe methodes om erfelijke ziekten tegen te gaan? Steun dan Gezond Gefokt.

Je huisdier hoort bij je gezin, dat begrijpen wij bij Univé maar al te goed. Daarom steunen wij Vrienden Diergeneeskunde met het Gezond Gefokt programma van de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Dit programma richt zich op het welzijn van gezelschapsdieren, en onderzoek naar erfelijke aandoeningen en schadelijke uiterlijke kenmerken bij honden en katten.

Deel dit bericht