Ga naar inhoud

17 juni 2024Wonen

Het gevaar van openbare wifinetwerken

Als je in een grand café koffie zit te drinken, als je incheckt in je hotelkamer, in de trein… op allerlei plekken zijn er openbare wifinetwerken die je kunt gebruiken. Handig, want dat scheelt je mobiele data uit je bundel! Maar realiseer je wel dat deze openbare netwerken onveilig zijn.

 Wij vertellen je graag waarom dat is hoe je onderweg veilig kunt internetten. Zo bescherm je ook online alles wat je lief is.

Is het eigenlijk wel een openbaar netwerk?

Het grootste gevaar is dat je alleen maar dénkt dat je inlogt op een openbaar wifinetwerk. Maar in werkelijkheid is het een apparaat dat een hacker bijvoorbeeld Starbucks of McDonald’s heeft genoemd en waar je zonder na te denken op inlogt. Want het is immers gratis wifi, nietwaar? Sterker nog: misschien logt je telefoon of laptop wel automatisch in, omdat de naam van het ‘netwerk’ hetzelfde is als van een netwerk waar je apparaat al eerder is ingelogd.

Zodra je eenmaal ingelogd bent op het apparaat van de hacker, is data te onderscheppen die van en naar jouw telefoon of laptop gaat. Persoonlijke gegevens en wachtwoorden dus misschien ook. Zonder dat je er ook maar iets van merkt. De weg naar identiteitsfraude ligt dan al wagenwijd open.

Ook als het echt een netwerk is, ben je nog onveilig

Weet je zeker dat je inlogt op een echt openbaar wifinetwerk? Dan nog is je data niet veilig. Een hacker kan immers toegang hebben verkregen tot de router en van daaruit alle signalen onderscheppen. Dan kan er dus precies hetzelfde gebeuren als bij het scenario hierboven. Zeker als je je wachtwoordmanager of cloud back-up opent. Of wanneer je gaat internetbankieren op een openbaar wifinetwerk.

De populariteit van gratis openbare wifinetwerken maakt ze een gewild doelwit voor kwaadwillende cybercriminelen. De beste tip die we je kunnen geven is dus: gebruik deze netwerken niet. Maar hoe moet je dan onderweg veilig internetten? Daar hebben we twee tips voor.

Tip 1: gebruik een VPN

Als je veiligheid belangrijk vindt, dan kun je bijna niet meer zonder een Virtual Private Network, oftewel VPN. Dit is een speciaal voor jou opgezette digitale tunnel waar je data versleuteld door verzonden wordt. Hierdoor heeft het geen enkele zin meer voor een hacker om jouw data te verzamelen op het openbare wifinetwerk, omdat alles onleesbaar is.

Voor de hacker is het veel te veel moeite om jouw data te ontcijferen, dus gaat de cybercrimineel op zoek naar een prooi die gemakkelijker is. Uiteraard is het gebruiken van een goede virusscanner of andere beveiligingssoftware altijd aan te raden, ook als je een VPN gebruikt. Een VPN werkt overigens niet meer als je ermee inlogt op een nepnetwerk en de hacker al toegang heeft tot je device.

Tip 2: gebruik je databundel

Ja, het kost je wel MB’s of GB’s, maar je eigen databundel is wél veilig, in tegenstelling tot openbare wifinetwerken. Bovendien kun je tegenwoordig in de hele EU voor hetzelfde tarief online blijven als in Nederland. En in de meeste andere landen van de wereld kun je ook gewoon je eigen databundel gebruiken. Een hotspot maken voor je laptop in plaats van zomaar ergens inloggen is dus een veilige gedachte.

Wil je geen cyberzorgen meer? Word CyberGerust!

Als lid van Univé heb je 24/7 gratis toegang tot onze cyberhelpdesk. We staan voor je klaar met tips, beantwoorden je vragen als je twijfels hebt over iets en helpen je verder wanneer je gedupeerd bent door een cybercrimineel. Word ook CyberGerust!

Deel dit bericht