Ga naar inhoud

26 april 2024Wonen

Let je op de gevaren van een aflossingsvrije hypotheek?

Door wettelijke ontwikkelingen kan het zijn dat je je aflossingsvrije hypotheek verplicht moet aflossen. Dat zou leiden tot hogere maandlasten. Daar vertellen we je graag meer over.

Sinds 2013 bestaat er geen hypotheekrenteaftrek meer voor nieuw afgesloten aflossingsvrije hypotheken. Daarmee wil de overheid deze risicovolle hypotheekvorm ontmoedigen, zodat minder mensen in de financiële problemen komen. Eventuele aanvullende wetgeving kan voor mensen met een bestaande aflossingsvrije hypotheek leiden tot hogere maandlasten. Hoe dat zit, daar vertellen we je graag meer over.

Populaire hypotheekvorm

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben nog steeds (deels) een aflossingsvrije hypotheek. Dat komt omdat je bij deze hypotheekvorm alleen rente betaalt elke maand en geen aflossing, wat bij annuïtaire of lineaire hypotheken wel het geval is. Je maandlasten zijn dus lager.

Het nadeel daarvan is echter wel dat je aan het einde van de looptijd niet je complete hypotheek hebt afgelost. Je hebt dan nog steeds een schuld aan de geldverstrekker. En die moet natuurlijk wel betaald worden, linksom of rechtsom. Als je daar niet voor gespaard hebt, dan kun je in de financiële problemen komen.

Druk van instituten

De Europese Centrale Bank wil dat Nederland strengere maatregelen neemt om het afsluiten van nieuwe aflossingsvrije hypotheken te ontmoedigen. De Nederlandse Bank is ook geen voorstander van deze hypotheekvorm in de huidige variant.

Het kan dus zomaar zijn dat er onder deze druk nieuwe wetgeving wordt aangenomen die op jouw hypotheeksituatie van toepassing is. Dat heeft misschien gevolgen voor de betaalbaarheid van je hypotheek.

Welke opties heb je?

In veel gevallen kun je het nog niet afgeloste deel van je hypotheek na afloop van de looptijd (of al eerder) aanpassen of oversluiten, zodat je dan begint met aflossen. Maar het kan zijn dat nieuwe wetgeving daar een einde aan maakt. Dan zul je al eerder je hypotheek moeten aanpassen en oversluiten, zodat je aan het einde van de looptijd alles afgelost hebt.

Als je een (deels) aflossingsvrije hypotheek hebt, raden we je daarom aan om eens met een van onze hypotheekadviseurs om tafel te gaan. Samen bespreken we de mogelijkheden in jouw situatie. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

  • Aflossen met spaargeld;
  • Sparen om op termijn af te lossen;
  • Je aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm.

Wil of kun je op de einddatum niet aflossen, ga dan op tijd om tafel met je hypotheekadviseur en bespreek de mogelijkheden. 

Meer weten?

Wat de beste optie is voor jouw situatie, daar kan je Univé hypotheekadviseur je antwoord op geven. Maak een afspraak voor een hypotheekadviesgesprek en krijg advies op maat.

Deel dit bericht