Ga naar inhoud

18 december 2023Wonen

Wat verandert er in 2024 op hypotheekgebied?

Nieuw jaar, nieuwe aanpassingen op de hypotheekregels. Ben je benieuwd wat er allemaal verandert in 2024 als je een huis wilt kopen? Daar vertellen we je graag meer over.

Hoe energiezuiniger je woning, hoe meer je kunt lenen voor de aankoop

De overheid wil de aankoop van energiezuinige woningen stimuleren. Daarom kun je per 1 januari 2024 een hoger hypotheekbedrag opnemen als je een woning koopt met een energielabel hoger dan E. Bekijk de tabel hieronder voor een overzicht van de bedragen per energielabel.

Voorwaarde is wel dat je maximaal 100% van de marktwaarde van de woning kunt lenen. Je kunt dus wel meer lenen als je een energiezuinige woning kiest, maar dat helpt je alleen verder als je zonder dat extra bedrag niet de marktwaarde kunt betalen op basis van je inkomen. In dat geval vult het extra hypotheekbedrag je budget aan tot maximaal 100% van de marktwaarde.

Hoe lager het energielabel, hoe meer je kunt lenen om te verduurzamen

Aan de andere kant wordt ook het toepassen van energiebesparende maatregelen gestimuleerd. Om die reden kun je voor woningen met een energielabel van A+++ of lager meer geld lenen als je een hypotheek afsluit. Bekijk de tabel hieronder voor een overzicht van de bedragen per energielabel.

Energielabel woningExtra leenruimte vergeleken met label E, F of GExtra leenruimte voor energiebesparende maatregelen
E, F, G€ 0€ 20.000
C, D€ 5.000€ 15.000
A, B€ 10.000€ 10.000
A+, A++€ 20.000€ 10.000
A+++€ 30.000€ 10.000
A++++€ 40.000€ 0
A++++ met energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar€ 50.000€ 0

Starters betalen geen overdrachtsbelasting voor koopsom tot € 510.000

Als je tussen de 18 en 35 jaar bent en je koopt je eerste woning met een maximale koopsom van € 510.000, dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit is normaal gesproken 2% van de koopsom van een bestaande woning. Als de woning duurder is, betaal je wel 2% overdrachtsbelasting.

Maximale koopsom voor NHG-hypotheken stijgt

Wil je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie? Dat kan vanaf 1 januari 2024 voor woningen met een maximale koopsom van € 435.000. Deze flinke stijging komt doordat het bedrag gebaseerd is op de gemiddelde koopsom in Nederland in juni, juli en augustus.

Voor mensen die de woning willen verduurzamen is extra leenruimte beschikbaar. Met energiebesparende voorzieningen wordt de NHG-grens in 2024 € 461.100.

Studieschuld telt minder zwaar mee

Vanaf 2024 gaan geldverstrekkers niet meer uit van je oorspronkelijke studieschuld, maar kijken ze naar het bedrag dat nog openstaat aan studieschuld. Dat bedrag wordt afgetrokken van je maximaal toegestane hypotheeklasten per maand.

Het kan wel zijn dat je alsnog hinder ondervindt van je studieschuld bij het afsluiten van een hypotheek, omdat de rente gestegen is. Daardoor stijgen je maandlasten en dat heeft effect op he maximale hypotheekbedrag.

Alleenstaanden kunnen meer lenen

Het wordt voor alleenstaanden vanaf 1 januari 2024 makkelijker om geld te lenen voor de aankoop van een woning. De verruiming van de leencapaciteit zorgt voor een hoger maximaal hypotheekbedrag.

Meer weten?

Hoe de nieuwe regels precies uitpakken voor jouw situatie, daar kan je Univé hypotheekadviseur je antwoord op geven. Maak een afspraak voor een hypotheekadviesgesprek en krijg advies op maat.

Deel dit bericht