Ga naar inhoud

Wintersport Bulgarije

  De mooiste skigebieden van Bulgarije

  Voor een voordelige en rustige wintersportvakantie ben je in Bulgarije op het juiste adres. Hoewel de skigebieden een stuk kleiner zijn dan in de Alpen, kun je je hier als beginnend skiër of snowboarder goed vermaken. Bovendien bespaar je enorm op je kosten en ben je misschien wel de helft goedkoper uit dan in andere wintersportlanden. 

  Bulgarije heeft drie grote skigebieden en een paar kleinere. Wat de grootste en populairste skigebieden in Bulgarije zijn, lees je op deze pagina. 

  1. Borovets 

  Op een uurtje rijden van de hoofdstad Sofia ligt het skigebied Borovets. Het gebied ligt op 1300 meter hoogte, met het hoogtepunt op 2560 meter. Ondanks de hoogte van het skigebied zorgt de zuidelijke ligging soms voor (te) warm weer. Sneeuwkanonnen worden ingezet om de kwaliteit van de pistes te verbeteren bij matige sneeuwval. Het wintersportseizoen loopt van december tot halverwege april, waarvan januari tot en met maart de meest sneeuwzekere maanden zijn. 

  Met 58 km aan pistes is dit het grootste skigebied in Bulgarije. Borovets is met name geschikt voor beginnende tot gemiddelde skiërs. Dit gebied, dat wordt gekenmerkt door een dicht dennenbos, bestaat uit twee delen: Yasebrets en Sitnyakovo. Hier vind je 9 km aan groene pistes (makkelijk), 15 km aan blauwe pistes (beginners), 29 km aan rode pistes (gemiddeld) en 5 km aan zwarte pistes (moeilijk). 

  Na een hele dag op de piste te hebben gestaan, kun je hier goed tot rust komen in een van de warmwaterbronnen of tijdens een bezoek aan de spa. Eerst nog even wat eten en drinken? In Borovets heb je genoeg gezellige restaurants en bars met lage prijzen.  

  2. Bansko 

  Gelegen aan de voet van de berg Prin in het zuidwesten van Bulgarije ligt het skigebied Bansko. Dit skigebied is een van de populairste gebieden in Bulgarije. De pistes zijn in totaal 49 km lang, waarvan 20 km blauw, 25 km rood en 4 km zwart. Als er voldoende sneeuw ligt, is het mogelijk om helemaal naar het dal te skiën. Hoewel het gebied redelijk compact is, kunnen beginnende tot gemiddelde skiërs zich hier goed vermaken. Voor gevorderde skiërs biedt Bansko wat minder uitdaging.  

  Je kunt in Bansko genieten van lokale lekkernijen voor voordelige prijzen. Naast skiën zijn er nog genoeg andere activiteiten om te doen in dit gebied. Denk aan paragliden, sneeuwschoenwandelen, ijsvissen, paintballen en paardrijden.  

  De beste reistijd voor Bansko is tussen december en april, waarvan januari en februari de beste maanden zijn. Houd rekening met de drukte en lange wachttijden tijdens de Bulgaarse en Hongaarse schoolvakanties.  

  3. Pamporovo  

  Op 1.650 meter hoogte ligt het skigebied Pamporovo. Dit skigebied met bijna 30 km piste is nog wat kleiner dan Bansko. Met 18 km aan makkelijke pistes is het gebied vooral geschikt voor beginners. Als je meer ervaring hebt, is dit skigebied wat minder uitdagend. Wel is er een funpark met halfpipe aanwezig waar snowboarders zich uit kunnen leven.  

  Met 270 dagen zon per jaar is dit het zonnigste skigebied van Bulgarije. Het skiseizoen van Pamporovo begint in december en eindigt half april. De meeste kans dat je hier kunt skiën heb je van halverwege december tot halverwege maart.  

  Net als in de andere skigebieden zijn de prijzen hier ook erg laag. Houd er rekening mee dat het ook hier flink druk kan worden tijdens de Bulgaarse en Hongaarse schoolvakanties.