Ga naar inhoud

Eigen risico bij je reisverzekering

Stel, je wordt ziek tijdens je vakantie en moet naar de huisartsenpost. Of je koffer wordt gestolen in een hotel waar je overnacht. Krijg je de kosten hiervan dan altijd vergoed door je reisverzekering? Of heb je een eigen risico voor schade in het buitenland? Hoeveel je vergoed krijgt, hangt ervan af hoe je verzekerd bent. Bij sommige gebeurtenissen, zoals het verlies van bagage of het kapotgaan van je telefoon, geldt een standaard eigen risico van € 50,-. 

Eigen risico medische kosten 

Voor medische kosten, bijvoorbeeld een bezoek aan een huisartsenpost, geldt in het buitenland hetzelfde eigen risico als in Nederland. Dit gaat namelijk via jouw zorgverzekering, waar standaard een eigen risico bij zit. In 2023 is dit eigen risico € 385,-, tenzij je vrijwillig hebt gekozen voor een hoger eigen risico. Dan kan het zijn dat je meer moet betalen voor medische behandelingen. Ook als je op vakantie medische zorg nodig hebt, geldt dan dit hogere eigen risico. Als jouw medische kosten hoger uitvallen dan dit bedrag, wordt de rest vergoed. 

Het is bij jouw reisverzekering wel mogelijk om een aanvullende dekking af te sluiten voor medische kosten. Met deze dekking ben je verzekerd tegen zorgkosten die niet onder jouw standaard zorgverzekering vallen. Bijvoorbeeld het verplichte eigen risico bij je zorgverzekering.  

Eigen risico overige schades 

Als je kiest voor de aanvullende dekking bagage, is jouw bagage verzekerd voor € 1.000, € 2.500 of € 3.500 per persoon. Hierbij geldt dan wel een eigen risico van € 50,- per gebeurtenis. Dit bedrag moet je dus uit eigen zak betalen, de rest van de schade wordt vergoed. Daarbij geldt voor sommige schades wel een maximumvergoeding. Als je telefoon kapotgaat terwijl je bagage verzekerd is voor € 1.000 of € 2.500, krijg je maximaal € 250 vergoed. Is je bagage voor € 3.500 verzekerd? Dan wordt maximaal € 350 vergoed voor een kapotte telefoon.

Voor overige aanvullende dekkingen bij je reisverzekering geldt geen eigen risico.  

Reizen naar gebieden met negatief reisadvies 

Voor reizen naar gebieden met een negatief reisadvies geldt geen standaard eigen risico. Het is hier wel zo dat niet alle schades verzekerd zijn met jouw reisverzekering. Je neemt zelf een groot risico door te reizen naar een gebied waar bijvoorbeeld een natuurramp heeft plaatsgevonden, of waar oorlog is. Schade door deze gevaarlijke situaties wordt niet vergoed door je reisverzekering.  

Wat worden de kosten voor mijn reisverzekering? 

Als je een reisverzekering afsluit, is het fijn om tevoren een beeld te hebben van de kosten hiervan. Bij Univé bereken je gemakkelijk online de premie van de reisverzekering die jij kiest, met de aanvullende dekkingen van jouw keuze.  

Bereken je premie