Waardevermeerdering van je huis
Wil je aan de slag met de waardevermeerdering van je huis of ben je al gestart? In dit artikel lees je hoe je de waarde van je huis verhoogt en wat hier allemaal bij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan de financiering hiervan en je verzekeringen. Zo ga je goed voorbereid aan het werk.
Wat verhoogt de waarde van je huis?
Gek genoeg hoef je voor de grootste waardevermeerdering van je huis niet echt iets te doen. Die wordt voor je bepaald door de krapte op de huizenmarkt. Als er veel vraag is en weinig aanbod, stijgen de prijzen vanzelf. Dat is nu al jaren aan de gang.
Natuurlijk zijn er ook manieren waarop je zelf de waarde van je huis kunt verhogen. Verbouwen en optimaliseren van wat je al hebt is dé manier om dit te doen. Laat je inspireren door de volgende voorbeelden:
Verduurzamen
Hoe meer energiebesparende maatregelen je toepast in je huis, des te hoger wordt de prijs die kopers ervoor willen betalen. Logisch, want dat geld verdienen ze vanzelf terug doordat ze minder aan energiekosten kwijt zijn. Denk hierbij aan:
- zonnepanelen op het dak
- vloer-, dak- of spouwmuurisolatie
- een (hybride) warmtepomp
- ramen met H++ glas
Lees meer over het verduurzamen van je huis
Woonoppervlak vergroten
Hoe groter het woonoppervlak, des te meer is je huis waard. Misschien is een aanbouw of uitbouw mogelijk. Ook met dakkapellen in een schuin dak vergroot je het oppervlak. Het is misschien een flinke investering als je hiervoor een aannemer inschakelt, maar dit bedrag kun je vervolgens ook bij de waarde van je huis optellen.
Soms kun je ook bestaande ruimtes omtoveren tot ‘bewoonbare oppervlakte’. Heb je een garage, schuur, bergzolder of kelder? Dan tellen deze ruimtes vaak niet als woonoppervlakte. Als je deze ruimtes bewoonbaar maakt, vergroot je het totale bewoonbare oppervlak en verhoog je de waarde van je huis.
Waardevermeerdering financieren
Als met een verbouwing je huis meer waard wordt, kun je hiervoor vaak geld lenen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden hiervoor? Lees alles over je huis verduurzamen en hypotheek of verbouwen en hypotheek.
Hypotheekadvies
Wil je liever persoonlijk advies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé. Onze adviseurs zijn niet gebonden aan een bank en geven hierdoor altijd advies dat het beste bij jouw situatie past. Kom langs in een Univé-winkel bij jou in de buurt of plan een (beeld)belafspraak.
Verzekering na waardevermeerdering van je huis
Ook na een verbouwing ben je goed verzekerd. Dat komt doordat we uitgaan van de herbouwwaarde: het bedrag dat je nodig hebt om je huis op dezelfde manier weer op te bouwen.
De herbouwwaarde is standaard opgenomen in de opstalverzekering. Zo weet je zeker dat je niet te laag verzekerd bent. Met de uitkering die je van Univé ontvangt, kun je de woning herbouwen. Bovendien vergoedt Univé de opruimings- en saneringskosten én de kosten van vervangende woonruimte.