Ga naar inhoud

Zonnepanelen voor besparing én een beter energielabel

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Bij sommige nieuwbouwhuizen worden ze ook gelijk meegeleverd. Maar is het rendabel om op je bestaande woning zonnepanelen te laten plaatsen? Hoeveel kost het gemiddeld? Dit zijn vragen die veel van onze klanten bezighouden en we proberen ze kort en duidelijk te beantwoorden.  

Zonnepanelen als je een appartement hebt 

Als je een appartement hebt gekocht, kan het aanschaffen van zonnepanelen lastig zijn. Dit moet namelijk eerst door de VvE goedgekeurd worden en dat kan een lastige procedure zijn. Platte daken zijn echter wel heel goed geschikt voor zonnepanelen. Het kan dus een goed idee zijn om een energiecoöperatie te starten met meerdere leden van een VvE. Hiermee creëer je draagvlak en zo heb je kans dat het idee toch geaccepteerd wordt. Het is verstandig om je hier even over in te lezen! Dit soort waardevermeerderende aanpassingen aan je appartement zijn standaard verzekerd in je inboedelverzekering tot € 30.000. We noemen dit het huurders- of eigenaarsbelang. Zo zijn je zonnepanelen goed verzekerd tegen schade. 

Hoeveel panelen heb je nodig om jouw huis van stroom te voorzien? 

Om een huishouden te voorzien van stroom, heb je zo’n 10 zonnepanelen nodig. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3000 kWh aan stroom. Let op, dit is echt een gemiddelde van vier personen op jaarbasis, dus kijk even goed na wat jullie daadwerkelijke verbruik is en of het dus rendabel is! Vooral omdat mensen steeds meer op het elektriciteitsnet aansluiten (zoals elektrisch koken en rijden) kan dit verbruik omhoog gaan. 

Hoeveel kosten 10 zonnepanelen? 

De totaalprijs van 10 zonnepanelen kan per aanbieder verschillen. Ook berekenen aanbieders de prijs van panelen vaak op andere manieren. Dit kan bijvoorbeeld per zonnepaneel of per set zonnepanelen zijn (bijvoorbeeld per 5, 10 of 15). De gemiddelde prijs per 10 zonnepanelen is circa €4.000, afhankelijk van het type omvormer. Als je een jaarlijks verbruik hebt van €1590, houdt dat in dat je jouw zonnepanelen terug hebt verdiend in ongeveer 2 jaar en 6 maanden. Bij een dak met voldoende zon is dit toch een heerlijke besparing op de langere termijn! 

Garantie op zonnepanelen 

Op de meeste zonnepanelen heb je 10 jaar garantie, maar bij sommige aanbieders kan dit tot wel 30 jaar oplopen. Dit verschil kan komen omdat er nog veel onderzoek wordt gedaan naar zonnepanelen en de levensduur ervan. Het is nog een relatief nieuw product op de markt en over een aantal jaar zal de kwaliteit van het product stabiliseren. Kijk ook bij de aanbieder of je recht hebt op systeemgarantie, dus ook op de installatie van zonnepanelen en de omvormer. Mocht hier iets mee aan de hand zijn, kan je altijd op ze terugvallen bij systeemgarantie. 

Waar kan ik mijn zonnepanelen aanschaffen? 

Verschillende aanbieders van stroom helpen je met de aanschaf van zonnepanelen. Zij geven je dan ook vaak een garantie en helpen je als er iets aan de hand is. Ook helpen deze partijen je met de btw-teruggave en hebben ze fijne installatiepartners waar ze mee samenwerken. Het aanvragen van jouw panelen kan vaak dus dichterbij dan jij denkt! 

Om zonnepanelen aan te schaffen en ook van een beter energielabel te genieten, raden wij je aan om dus even met jouw energieleverancier te bellen. Zo kan je jezelf van voldoende advies voorzien en eventueel kijken naar andere aanbieders. 

Heb je zelf geen mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen? Kies dan voor Energie van de boer van Univé! 

Meer weten over het financieren van een verduurzaming?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek voor een duurzame verbouwing. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.