Ga naar inhoud

Na-isolatie van je woning

Heeft je woning een spouwmuur met isolatie? Dan kun je kiezen voor na-isolatie. Dat betekent dat je de spouwmuur extra isoleert. Of opnieuw isoleert. In bepaalde gevallen kan dit veel opleveren. Wanneer is na-isolatie voordelig? En hoe zit het met de kosten?

Waarom kiezen voor na-isolatie?

Na-isolatie van je spouwmuur kan verschillende voordelen hebben. Omdat er minder warmte langs je gevel ontsnapt, hoef je minder te stoken. Dit leidt niet alleen tot veel lagere energiekosten: het is ook beter voor het milieu.

Wanneer is na-isolatie voordelig?

Of na-isolatie echt voordelig is, hangt af van je precieze situatie. Een goed bedrijf voor spouwmuurisolatie kan je hier persoonlijk over adviseren. Weet je zeker dat je gevel een spouw heeft? Dan is het goed om eerst te controleren of de spouw al gevuld is met isolatie.

1. Spouwmuur is geïsoleerd tijdens de bouw

Mogelijk is de spouw al tijdens de bouw geïsoleerd. Er zitten dan dunne isolatieplaten in de spouw. En een luchtspouw tussen de isolatieplaat en de buitenste muur. Dit komt het vaakst voor bij woningen die gebouwd zijn tussen 1970 en 1990.

Als de luchtspouw breed genoeg is, kan een specialist de spouw soms vullen met extra isolatie. Wel raadt Vereniging Eigen Huis dit af. Omdat er al oude isolatie in zit, is het lastig te voorspellen hoeveel beter de isolatie uiteindelijk gaat zijn.

Vereniging Eigen Huis vindt dan ook dat na-isolatie in deze situatie weinig oplevert. Zij raden aan om alle oude isolatie te vervangen door nieuwe. Dat kost meer geld, maar bespaart uiteindelijk ook meer.

2. Spouwmuur is geïsoleerd, maar de isolatie is niet goed

Misschien zijn de spouwmuren wel geïsoleerd, maar is de isolatie zelf niet meer goed. Bijvoorbeeld omdat er een oude techniek is gebruikt. Of omdat het isolatiemateriaal met de jaren naar beneden is gezakt. Of gaten heeft.

Soms kan een specialist de spouw voor je bijvullen. Maar mogelijk is het beter als je de spouw eerst laat schoonmaken.

Of na-isolatie in dit geval genoeg voordeel oplevert, is moeilijk te zeggen. Dit hangt namelijk af van een paar dingen. Zoals hoe de oude isolatie reageert op de nieuwe isolatie. Als je twee materialen mengt, kan de kwaliteit van de oude isolatie daardoor slechter worden.

Daarom raadt Vereniging Eigen Huis ook in dit geval aan om eerst de oude isolatie te verwijderen. En deze daarna te vervangen met nieuw materiaal.

3. Spouw heeft geen isolatie

Het kan ook zijn dat je spouw helemaal nog niet gevuld is met isolatie. De buitenmuren zijn dan dus niet geïsoleerd. In deze situatie kan het voordelig zijn om de spouw te laten isoleren door een goed bedrijf. Omdat er nog geen isolatie is, is na-isolatie in dit geval niet nodig.

Doe de zelfscan

Twijfel je nog of na-isolatie van je spouwmuren zin heeft? Doe dan de zelfscan van Milieu Centraal. Daarmee ontdek je binnen vijf tot vijftien minuten hoe goed de isolatie van je huis is. Ook lees je hoe het beter kan. En of je meer kunt besparen met andere, goedkopere maatregelen.

Wat kost na-isolatie?

Bij een hoekwoning betaal je gemiddeld € 2.400 voor de na-isolatie van je spouwmuur. Hoeveel je hiermee bespaart, hangt van allerlei zaken af. Zoals de gasprijs die je betaalt. En hoeveel hoger de isolatiewaarde wordt.

Op de website van Milieu Centraal vind je een overzicht van de gemiddelde kosten en hoeveel je mogelijk kunt besparen.

Na-isolatie financieren: wat is er mogelijk?

Na-isolatie is niet goedkoop. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je deze klus makkelijker kunt betalen. En misschien heb je wel recht op subsidie. Een deel van de kosten krijg je dan terug van de overheid.

Subsidies

Voor het isoleren van je woning kun je een subsidie van de overheid krijgen. Op Rijksoverheid.nl vind je de voorwaarden en bedragen van de subsidie. Ook kun je van je gemeente of provincie mogelijk een subsidie voor isolatie krijgen.

Meefinancieren in hypotheek

Na-isolatie is een duurzame aanpassing aan je woning. Hypotheekaanbieders willen duurzamer wonen aanmoedigen. Daarom kun je na-isolatie mogelijk financieren vanuit je hypotheek

Energiebespaarlening

Tot slot is er de Energiebespaarlening. Hiermee kun je tegen een aantrekkelijke rente geld lenen voor maatregelen die energie besparen.

Hoe kies je een goed bedrijf voor na-isolatie?

Kies altijd voor een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in spouwmuurisolatie. Een specialist moet eerlijk advies geven over hoe voordelig na-isolatie in jouw situatie is. En welk isolatiemateriaal daarbij de slimste keus is.

Hou er verder rekening mee dat er in de spouwmuren beschermde dieren kunnen zitten. Zoals vleermuizen en bepaalde soorten vogels. Kies in zo’n geval voor een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert.

Meer weten over het verduurzamen van je huis en je hypotheek?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) staat Univé voor je klaar. We kunnen snel je maximale hypotheek berekenen. En je vertellen welke hypotheekvorm het beste bij jou past.

Maak een afspraak in een Univé-winkel bij je in de buurt. Of kies voor (beeld)bellen met een van onze hypotheekadviseurs. Het eerste gesprek is altijd gratis. En daarna zit je nergens aan vast.

Liever eerst meer lezen over hypotheken? Dat kan natuurlijk ook.