Ga naar inhoud

Tips voor een duurzame verbouwing

Ben je benieuwd op welke manieren je jouw woning kunt verbouwen zodat je duurzamer woont? En wat er financieel mogelijk is wanneer je wilt verbouwen vanuit milieuoogpunt? Wij vertellen je er graag meer over. Laat deze tips je inspireren.

Genoeg redenen om voor duurzaamheid te kiezen

Bij de term ‘duurzaam’ denken we natuurlijk al snel aan maatregelen waarmee we het klimaat ontzien. Dat is voor veel mensen een belangrijke reden om hun woning op een verantwoorde manier te verbouwen. Maar er zijn meer redenen om dit te doen. Denk hierbij ook aan het vergroten van je woongenot en het verhogen van de waarde van je woning.

Door te kiezen voor duurzaamheid kun je namelijk ook flink op je energielasten besparen. Daarvoor moet je wel eerst investeren, maar de terugverdientijd wordt steeds korter. Tot slot betekent ‘duurzaam’ ook nog dat het lang meegaat. Dat is ook een fijne gedachte: na de duurzame verbouwing kan jouw woning er weer jaren tegenaan!

Tip 1: zorg voor goede isolatie

In de winter wil je graag alle warmte binnenshuis houden en in de zomer wil je de hitte buiten houden. Dat scheelt immers energieverbruik. Goede isolatie is daarvoor enorm belangrijk. Hiermee zorg je ervoor dat er geen ‘lekken’ zijn in de woning. Isoleren kan op verschillende manieren:

  • Spouwmuurisolatie vult de ruimte op tussen de binnen- en buitenmuur;
  • Dak-, gevel- en vloerisolatie pakken de andere oppervlakken aan die grenzen aan buiten;
  • Glasisolatie zorgt ervoor dat je ruiten geen zwakke plekken meer zijn in je woning.

Tip 2: cv-ketel en/of warmtepomp

Als je cv-ketel al heel wat jaren meegaat, is het verstandig om hem te vervangen voor een nieuw model. Dat is veel energiezuiniger en dus duurzamer. Een andere optie is dat je kiest voor een hybride warmtepomp, die naast de cv-ketel hangt en veruit het meeste doet van de twee. Alleen als het écht nodig is, springt de cv-ketel bij en verbruik je dus gas. Als je woning heel goed geïsoleerd is, kun je ook compleet van het gas af en volledig overstappen op een warmtepomp.

En als je dan toch voor en warmtepomp kiest omdat je van het gas af wilt, dan is het een kleine moeite om ook het gaskookstel in de keuken te vervangen door een inductiekookplaat.

Tip 3: zelf energie opwekken met zonnepanelen

Lagere energielasten, dat wil toch iedereen? Met je eigen zonnepanelen kun je energie opwekken voor eigen gebruik, zonder dat je CO2 uitstoot. Er is uiteraard wel een investering nodig en het is de vraag hoeveel panelen er op jouw dak passen. Maar vanaf het moment dat de zonnepanelen er liggen, wek je 100% groene stroom op en bespaar je hiermee op je energierekening.

Tip 4: gebruik duurzame materialen

Het spreekt voor zich dat je bij een duurzame verbouwing ook let op de bouwmaterialen die gebruikt worden. Misschien kies je voor hout, maar dan wel FSC- of PEFC-hout, zodat je zeker weet dat de hele productieketen duurzaam te werk gaat. Ook als je verf gebruikt, wil je vast een verfsoort die zo weinig mogelijk impact heeft op het milieu. Tot slot kun je bij leveranciers navragen hoe duurzaam hun materiaalgebruik is.

Meer weten over duurzaam verbouwen en je hypotheek?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met je mee op welke wijze je deze verduurzaming kunt financieren. We kunnen je snel vertellen wat het maximale hypotheekbedrag is dat je kunt lenen als je duurzaam gaat verbouwen, maar we kunnen ook met je meedenken over de andere wijzen van financiering en de aan te vragen subsidies. Jouw Univé hypotheekadviseur is namelijk ook een Financieel Adviseur Duurzaam Wonen. Bij jou in de buurt is altijd wel een Univé-winkel te vinden. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. En wil je jouw hypotheekmogelijkheden liever vanuit huis bespreken? Dan kun je een (beeld)belafspraak maken met een adviseur voor hypotheekadvies. Eenvoudig geregeld. 

Maak nu een afspraakLees meer over hypotheken