Ga naar inhoud

Regels voor extra hypotheek bij verduurzamen in 2024

Wil je je nieuwe of bestaande koophuis duurzamer maken? Dan kun je mogelijk een hogere hypotheek krijgen. Lees hoe het precies zit.

Je mag een hogere hypotheek afsluiten

Normaal mag je hypotheek maximaal 100% van de marktwaarde van je woning zijn. Maar: kies je voor een energiebesparende maatregel? En voldoet deze maatregel aan de voorwaarden van de overheid? Dan mag je hypotheek 106% van de marktwaarde zijn.

Wel moet je die extra 6% dan gebruiken voor de energiebesparende maatregel. Ook moet je genoeg verdienen om je maandelijkse kosten voor de hypotheek te kunnen betalen.

Het energielabel bepaalt het bedrag

Hoeveel meer hypotheek je precies kunt krijgen, hangt af van hoe energiezuinig je huis is. Dit wordt bepaald door het energielabel van je woning. Hoe slechter dit energielabel, hoe hoger de extra hypotheek.

Energielabel

Maximaal extra hypotheekbedrag

E, F, G

€ 20.000

C, D

€ 15.000

A t/m A+++, B

€ 10.000

A++++

€ 0

Heeft je woning energielabel A++++? Dan kun je geen extra geld lenen. Je huis is dan namelijk al duurzaam genoeg.

Weet je het energielabel niet?

Met deze tool van Milieu Centraal ontdek je direct wat het energielabel van je nieuwe of bestaande huis is. Het kan ook zijn dat je woning nog geen energielabel heeft. Of dat dit niet geldig is. In dat geval moet je een energielabel aanvragen.

Bij welke maatregelen krijg je meer hypotheek?

Een hypotheek van maximaal 106% kun je alleen krijgen bij bepaalde duurzame maatregelen. Deze heten ook wel energiebesparende voorzieningen (EBV). De overheid bepaalt welke maatregelen wel en niet meetellen.

Een paar maatregelen die je mag meefinancieren in een hypotheek van maximaal 106% zijn:

  • isolatie van je gevel, vloer, dak of leidingen

  • vervangen van je glas met HR++-glas of hoger

  • een warmtepomp

  • zonnepanelen

Je kunt dus niet voor alle energiebesparende maatregelen een hogere hypotheek krijgen. Een hr-ketel, zonneboiler of vloerverwarming kun je bijvoorbeeld niet meefinancieren in je hypotheek.

Soms kun je ook subsidie krijgen

Het kan zijn dat je ook een subsidie van de gemeente of overheid kunt krijgen. Of dat je een speciale regeling kunt gebruiken. Zoals de Energiebespaarlening of een duurzaamheidslening. 

Meer weten over verduurzamen en je hypotheek?

Denk je aan een duurzame verbouwing? En wil je weten welke invloed dit heeft op je hypotheek? Dan staan de hypotheekadviseurs van Univé voor je klaar.

Als onafhankelijk adviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) weten we alles over de hypotheekmarkt en de lokale subsidies. Zo kunnen we snel de maximale hypotheek voor je berekenen.

Lees verder over hypotheken. Of maak direct een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt. Liever (beeld)bellen met een hypotheekadviseur? Dan kan natuurlijk ook. Het eerste gesprek is altijd gratis.