Ga naar inhoud

Huis verduurzamen of energieneutraal maken

Samen bouwen we aan een groenere, gezondere toekomst. Duurzaam wonen speelt daar een belangrijke rol in. Hiermee kun je namelijk besparen op je verbruik én je vaste lasten. Jouw huis verduurzamen of zelfs energieneutraal maken kan op veel verschillende manieren. Maar wat kost elke maatregel je precies? En hoe kies je de slimste investering voor jouw koopwoning?

Hoe kan ik mijn huis verduurzamen?

Mogelijk bespaar je al veel energie met kleine aanpassingen in je huis. Zoals het gebruik van tochtstrips, ledverlichting en energiezuinige apparaten. Wil je een stapje verder gaan? Dan kun je overwegen om je huis te verduurzamen. Dat is niet alleen prettig voor het milieu en jouw portemonnee, maar levert ook meer wooncomfort op.

We zetten vijf mogelijkheden voor je op een rij, inclusief de kosten. Wil je meerdere maatregelen in één keer nemen? Dan is het slim om te beginnen met de isolatie van jouw woning en pas daarna de verwarming aan te passen. Anders kan er alsnog kostbare warmte ontsnappen via de kieren en naden.

1. Dak isoleren

We beginnen met de meest energiebesparende maatregel: dakisolatie. Via het dak kan er namelijk heel wat warmte ontsnappen, zonder dat je het doorhebt.

Nieuwere huizen zijn meestal prima geïsoleerd. Maar heb je een koopwoning die vóór 1991 gebouwd is? Dan loont het om te controleren hoe goed de isolatie van jouw dak is. Dit kun je doen door het bouwkundig rapport van je koopwoning te bekijken. Of door jouw dak te laten controleren door een expert.

Wat kost het?
De kosten zijn afhankelijk van het type dak en door wie je jouw dak laat isoleren. Doe je het zelf? Dan liggen de kosten vaak tussen de € 1.100 en € 1.700. Schakel je een isolatiebedrijf in? Dan kun je rekenen op kosten van zo’n € 2.900 tot € 5.300.

2. Spouwmuur isoleren

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste manier om je gevels te isoleren. En dit is vaak hard nodig, vooral als je in een ouder huis woont.

Wat kost het?
De gemiddelde kosten liggen tussen de € 800 (voor een tussenwoning) en € 3.100 (voor een vrijstaande woning).

3. Isoleren met glas

Heeft jouw huis nog enkel glas? Dan kun je dit het beste vervangen met HR++ (dubbel glas). Zijn je oude kozijnen ook aan vervanging toe, binnen nu en 10 jaar? Kies dan het liefst voor HR+++ (driedubbel glas ofwel triple glas) met isolerende kozijnen en dubbele kierdichting. Dit is de beste isolatie voor je ramen.

Wat kost het?
De gemiddelde kosten voor HR++ in bestaande kozijnen zijn € 3.100 tot € 4.700. Voor triple glas met isolerende kozijnen betaal je zo’n € 8.400 tot € 12.700.

4. Vloer isoleren

Heb je thuis vaak koude voeten en een kruipruimte onder de vloer? Dan kun je erover nadenken om de vloer te isoleren. Dat voelt niet alleen fijner, maar houdt ook alle koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen.

Het is handig om eerst te controleren hoe hoog de kruipruimte is. Daarna kun je beslissen wat de meest passende manier van isoleren is:

 • Kruipruimte is 35 cm of hoger: bij een kruipruimte van minimaal 35 centimeter kun je isolatiemateriaal tegen de onderkant van jouw vloer bevestigen. De kruipruimte moet dan wel een ingang hebben.

 • Kruipruimte is 50 cm of hoger: bij een grotere kruipruimte van minimaal 50 centimeter kun je de vloer met pur (polyurethaan) isoleren.

Wat kost het?
De precieze kosten hangen af van het type woning dat je hebt en variëren tussen de € 1.500 (voor een hoek- of tussenwoning) en € 2.900 (voor een vrijstaande woning). Zit er nog oude isolatie op de onderkant van jouw vloer? Dan is het soms voordeliger om de bestaande isolatie te verbeteren in plaats van te vervangen.

5. Warmtepomp plaatsen

Is jouw huis al goed geïsoleerd? Dan kun je kijken naar een manier om je woning duurzaam te verwarmen. Bijvoorbeeld door een warmtepomp te laten installeren. Zo'n pomp verdient zich al snel terug, óók als jouw huis niet uitstekend geïsoleerd is: volgens Milieu Centraal bespaar je met een hybride warmtepomp in een matig geïsoleerde hoekwoning zo’n € 550 tot € 1.100 per jaar op je energierekening.

Wat kost het?
Een hybride warmtepomp kost ongeveer € 5.000, inclusief plaatsing. De kosten voor een volledig elektrische warmtepomp zijn afhankelijk van het type pomp dat je kiest en variëren tussen de € 6.500 en € 19.500.

Krijg ik subsidie voor de verduurzaming of isolatie van mijn huis?

Kies  je voor één of meer van de bovenstaande maatregelen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor subsidie van de overheid en/of subsidie van jouw gemeente of provincie.

Landelijke subsidie

Op de website van de Rijksoverheid zie  je de voorwaarden per maatregel en bereken je hoeveel vergoeding je kunt krijgen. Je krijgt alleen subsidie voor het isoleren van jouw woning als je de isolatie door een bedrijf laat doen. Als je zelf gaat klussen, kom je dus niet in aanmerking.

Subsidie van je gemeente of provincie

Sommige gemeenten en provincies geven ook subsidie voor de isolatie van woningen. Of dit voor jouw gemeente en provincie geldt, ontdek je direct via de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal.

Wat is een energieneutraal huis?

Jouw huis verduurzamen is een investering die zich altijd terugverdient. Bovendien bespaar je ook direct op je energierekening, als de tarieven gelijk blijven of omlaag gaan. Maar er is een nóg duurzamere oplossing: energieneutraal wonen.

Een energieneutraal huis heet ook wel een nul-op-de-meter-woning. Door je energieverbruik zo laag mogelijk te houden, kan zo’n woning zelf alle energie opwekken die je nodig hebt. Met als resultaat: geen (of lage) energiekosten.

Kenmerken van energieneutrale huizen

We noemen een huis energieneutraal als het aan deze kenmerken voldoet: 

 • Goede isolatie: in een goed geïsoleerd huis kan er geen warmte of koelte naar buiten glippen. Daardoor blijft het binnen warm in de winter en lekker koel in de zomer.

 • Volop ventilatie: voor jouw gezondheid is het belangrijk dat de lucht in huis de hele dag door schoon en vers is. Bovendien wordt verse lucht sneller warm, waardoor de verwarming minder hard hoeft te werken.

 • Ramen met driedubbel glas: triple glas heeft drie lagen isolatie, waardoor er via de ramen en kozijnen nauwelijks warmte ontsnapt.

 • Zonnepanelen: voor de verwarming, ventilatie en verlichting van de woning wordt opgewekte zonne-energie gebruikt. Dat geldt ook voor de energie die alle apparaten in huis verbruiken. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan lever je de overtollige energie weer terug aan het energienetwerk. De energieleverancier trekt dit bedrag dan van jouw jaarrekening af.

 • Duurzame verwarming: een warmtepomp of zonneboiler is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel en verwarmt je huis op een slimme manier.

Energieneutrale huizen hebben vaak ook een energieverbruiksmanager. Dit is een slimme meter die bijhoudt hoeveel energie je verbruikt. Ook laat de meter zien of je nog ergens op kunt besparen.

Wat je moet weten over energieneutraal verwarmen

Als je energieneutraal gaat verbouwen, dan kun je voor de verwarming van jouw huis kiezen uit een warmtepomp of een zonneboiler. Hoe werken deze systemen precies? En wat zijn de verschillen?

Warmtepomp

Een warmtepomp doet hetzelfde als een cv-ketel, maar werkt op stroom in plaats van gas. Hierdoor is jouw CO2-uitstoot zo’n 25% tot 50% lager. Het werkt zo: de warmtepomp haalt energie uit de bodem, lucht of water. De pomp zet deze energie vervolgens weer om in warmte voor je verwarmingssysteem.

Er bestaan drie soorten warmtepompen:

 • volledig elektrische waterpomp

 • hybride warmtepomp

 • ventilatiewarmtepomp

Welke warmtepomp past bij mij?
Wat de beste warmtepomp voor jouw huis is, is afhankelijk van het bouwjaar van jouw huis, de isolatie en het jaartal van jouw cv-ketel.

Heb je een bestaand huis, dan kun je meestal kiezen voor een elektrische warmtepomp met lucht als bron. Een hybride warmtepomp met HR-combiketel kan vaak ook, maar is minder duurzaam omdat deze op aardgas werkt.

Zonneboiler

Een zonneboiler verbruikt helemaal geen stroom, maar haalt energie uit de zon. Dit gebeurt via de zonnecollector op het dak. Deze collector zet zonlicht namelijk om in warmte. Op die manier kan de boiler je vervolgens voorzien van warm water.

Een zonneboiler levert twee grote voordelen op:

 • je stoot helemaal geen CO2 uit

 • de opgewekte energie is helemaal gratis

Combineren met warmtepomp
Er zijn moderne zonneboilers op de markt waarmee je zelfs in de winter een hoog rendement kunt behalen. Wel is het zo dat een zonneboiler vooral in de zomer voordelig is, omdat deze dan genoeg warm water kan leveren. Je kunt er daarom voor kiezen om je zonneboiler te combineren met een warmtepomp.

Zorg voor het juiste warmte-afgiftesysteem

Een warmtepomp of zonneboiler werkt met warm water van minder dan 55 graden. Dit betekent dat jouw warmte-afgiftesysteem, zoals je bestaande radiatoren, geschikt moet zijn voor lage temperaturen.

Is dit niet het geval? Dan moet je een warmte-afgiftesysteem laten plaatsen dat wél goed met lage temperaturen kan omgaan. Zoals vloerverwarming, wandverwarming of Low H2O-radiatoren. Of convectoren die op een lage temperatuur werken.

Nieuwbouwhuis energieneutraal maken

De meeste nieuwbouwhuizen hebben het energielabel A of A++. Met deze basis kun je jouw huis makkelijker transformeren tot een nul-op-de-meter-woning. Overleg met jouw aannemer welke maatregelen er nog nodig zijn voor een energieneutraal huis.

Bestaand huis energieneutraal maken

Ook een bestaand huis kun je energieneutraal verbouwen. Hierbij komt vaak wel iets meer werk kijken. Weet je niet goed waar te beginnen? Met deze vijf tips helpen we je op weg.

1. Eerst isoleren

Ga je stap voor stap verbouwen? Maak dan eerst een renovatieplan. Begin altijd bij de isolatie en pak daarna pas de verwarming van jouw woning aan. Zo zorg je dat je huis de warmte goed binnen houdt.

Ook verstandig: beslis nog voordat je aan de slag gaat met de isolatie over het verwarmingssysteem dat je daarna laat installeren. Op die manier kun je direct tijdens de isolatie van jouw vloer of muren de juiste leidingen laten leggen voor bijvoorbeeld je wand- of vloerverwarming.

2. Let op de isolatiewaarden

Bij de isolatie is het belangrijk dat je kiest voor materialen met een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde). Alleen daarmee kom je in aanmerking voor subsidie. Zulke materialen zijn niet veel duurder, maar zorgen wel voor extra wooncomfort én besparing op je energiekosten.

3. Laag energielabel? Doe alles in één keer

Een energieneutraal huis heeft een energielabel met de letter A en vier plusjes: A++++. Heb je een slecht geïsoleerde woning met een hoog energieverbruik en dus een laag energielabel? Zoals energielabel E, F of G? Dan is het vaak voordeliger om je woning in één keer energieneutraal te maken.

Tip: hier bekijk je het energielabel van jouw huidige of toekomstige woning.

4. Bereken hoeveel energie je nodig hebt

Door vooraf te berekenen hoeveel energie je straks nodig hebt, krijg je een beter beeld van hoeveel stroom je moet opwekken. Je weet dan ook hoeveel zonnepanelen je moet laten plaatsen.

Is alle verlichting en apparatuur in huis energiezuinig? Dan hoef je minder zonne-energie op te wekken. Maar heb je bijvoorbeeld een laadpaal aan huis voor je elektrische auto? Dan heb je juist meer zonnepanelen nodig.

Goed om te weten: de subsidie voor zonnepanelen is gestopt. Wel zijn er andere financiële regelingen die het voordeliger maken om zonnepanelen te kopen en gebruiken.

5. Kijk of je recht hebt op subsidie

Weet je welke maatregel(en) je gaat nemen en wat je budget is? Onderzoek dan of je in aanmerking komt voor subsidie van de overheid en/of jouw gemeente of provincie. Voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen bestaat er namelijk een subsidiepot.

Hoe werkt de subsidie?
Je kunt subsidie krijgen voor één isolatiemaatregel. Maar als je binnen een jaar een tweede maatregel neemt, dan krijgt je extra subsidie. Dit kan een andere isolatiemaatregel, een warmtepomp of zonneboiler zijn. Op de website van de Rijksoverheid vind je een handig stappenplan voor de aanvraag van de subsidie.

Let op de voorwaarden
Je komt alleen in aanmerking als je aan de voorwaarden van de subsidieregeling voldoet. Zo krijg je alleen subsidie als je de eigenaar van de woning bent én er zelf woont. Ook moet je de maatregelen laten uitvoeren door een bedrijf.

Neem je een tweede maatregel? Wacht dan niet te lang tot je deze regelt. De wachttijden voor subsidie kunnen lang zijn en het is belangrijk dat je de tweede maatregel in hetzelfde jaar laat uitvoeren.

Hoe weet ik wat de slimste investering is?

Je weet nu meer over hoe je energiezuiniger kunt wonen. Maar mogelijk zit je nog met allerlei vragen. Zoals met welke maatregel je het beste kunt beginnen en hoeveel subsidie je daar dan voor krijgt. Of misschien vraag je je af welke investering je in de toekomst het meest gaat opleveren.

Met de online tool Verbeter Je Huis van Milieu Centraal krijg je hier direct antwoord op. Deze verbetercheck geeft advies op maat en laat zien wat het voordeligste stappenplan voor jou is.

Ook belangrijk: jouw woning onderhouden

Duurzaam wonen draait ook om het goed onderhouden van wat je al hebt. Dit begint bijvoorbeeld bij het schoonmaken van de dakgoot. Door deze regelmatig te legen voorkom je lekkages en dus ook hoge kosten.