Overlijden partner en hypotheek
Als je partner overlijdt, verandert er nogal wat in je financiële huishouding. Zeker als je een eigen huis met hypotheek hebt. Op deze pagina vertellen we je er graag meer over. En wat je vooraf al zoal kunt regelen om later niet voor verrassingen te komen staan.
Wat moet je allemaal regelen bij overlijden?
Er komt behoorlijk wat op je af op het moment dat je partner komt te overlijden. Gelukkig heeft de Rijksoverheid een handige pagina ontwikkeld waarop je precies terugvindt wat je allemaal moet en kunt doen in zo’n geval. Bekijk direct online hun checklist bij overlijden.
Een overlijdensrisicoverzekering
De kans is groot dat toen je samen met je partner een hypotheek afsloot, er ook meteen een overlijdensrisicoverzekering bij werd afgesloten. Zo’n verzekering zorgt ervoor dat bij overlijden de nabestaande met dat geld (een deel van) de hypotheek kan aflossen. Zo wordt het vaak mogelijk dat de achterblijvende partner in de woning kan blijven wonen.
Is de verzekering gebonden aan de hypotheek? Dan gaat de uitkering naar de hypotheekverstrekker die vervolgens het geld gebruikt om (een deel van) de hypotheek af te lossen. Ben je zelf in staat de hypotheek op te brengen en wil je het polisgeld anders besteden? Bespreek dit dan met je hypotheekadviseur zodat die kan checken of dit mogelijk is.
Overlijdensrisicoverzekering en NHG
Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat je geen overlijdensrisicoverzekering nodig hebt, als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt. NHG doet dienst als een belangrijk vangnet. Het zorgt ervoor dat je niet met een restschuld blijft zitten als je je huis gedwongen moet verkopen. Heb je ook een goede overlijdensrisicoverzekering afgesloten, dan helpt dit je juist om te voorkomen dat deze onwenselijke situatie ontstaat. Je kunt met het geld dan namelijk de hypotheek (deels) aflossen. De maandlasten dalen waardoor je meestal in je huis kunt blijven wonen.
Geen overlijdensrisicoverzekering? Dit zijn je opties
Heb je geen overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan zijn er na de dood van je partner twee opties:
- Meestal kun je na overlijden boetevrij aflossen. Je geld mag daarbij uit een eigen spaarpot komen of uit een nieuwe hypotheeklening bij een andere bank.
- Bij sommige geldverstrekkers mag je zonder boete de hoge hypotheekrente afkopen. Zodat je kunt overstappen naar de huidige, lagere rente bij je eigen bank. Dit is vaak voordeliger dan overstappen naar een andere bank. Let op: niet elke geldverstrekker attendeert je hier op.
Wil je meer weten over hoe het zit met je hypotheek als je partner overleden is? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.