Ga naar inhoud

Overbieden bij een huis kopen

Ben je op zoek naar een huis en heb je een geschikte woning op het oog? Dan is de kans groot dat je niet de enige bent. De afgelopen jaren bleef het aanbod van woningen namelijk achter bij de vraag, waardoor er vaak een groot aantal gegadigden waren om een bepaald huis te kopen. Het lijkt inmiddels wel weer iets af te nemen, maar nog altijd komen er behoorlijk wat mensen op een te koop staande woning af. Wat soms tot gevolg heeft dat je moet overbieden. Maar hoeveel  moet je dan overbieden? Op deze pagina leggen we het aan je uit.

Niet te veel maar ook weer niet te weinig

Je wilt natuurlijk niet te weinig bieden op een huis omdat dan de kans bestaat dat je het huis misloopt. Maar tegelijkertijd wil je zeker ook niet te veel overbieden. Want dat is dan weer zonde van het geld en je budget. Bovendien zijn er qua hypotheek ook nog wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo mag je bijvoorbeeld nooit meer dan 100% van de woningwaarde lenen (met nog een extra bedrag bij toepassing van energiebesparende maatregelen). Alles wat je meer uit wilt geven voor het huis, moet je dan dus van je eigen geld betalen. 

Kortom, check vooraf eerst altijd goed je beschikbare budget. Zodat je weet hoeveel je maximaal te besteden hebt voor een huis. En weet hoeveel je kúnt overbieden. Laten we nu eens gaan kijken naar wat verstandig is als het aankomt op overbieden bij een huis.

Hoeveel overbieden?

Cijfers van de NVM tonen aan dat in de maanden juli en augustus 2022, bij woningen met een vraagprijs tussen de drie en de vier ton, in 61% van de gevallen meer dan €25.000 werd overboden. In 6% van de gevallen ging het zelfs om een overbieding van meer dan €50.000. En dat terwijl zo’n vijf jaar geleden de gemiddelde overbieding maar zo’n €4.500 bedroeg. 

Wel is het zo dat in de laatste maanden van 2022 de huizenprijzen bijna niet gestegen zijn. En dat overbieden niet altijd meer nodig is. Deze trend lijkt zich door te zetten in 2023. Laat je in elk geval altijd goed adviseren door je (aankoop)makelaar als je een bod op een huis wilt gaan doen.

Tactieken bij overbieden

We stipten het zojuist al aan: het inschakelen van een aankoopmakelaar kan je helpen bij het bepalen van of en hoeveel je moet overbieden. Er zijn ook een aantal tactieken die jou (en je makelaar) verder kunnen helpen bij het wel of niet overbieden:

  • Onderzoek wat de woning waard is en vraag informatie op bij het Kadaster over vergelijkbare woningen.
  • Kijk naar meer dan alleen de prijs. Misschien is een verkoper meer geïnteresseerd in je bod als je flexibel bent in de aanvaardingstermijn. Of als je geen financieringsvoorbehoud nodig hebt.
  • Let ook op de kosten voor eventueel toekomstig onderhoud. Moet er nog veel aan het huis gebeuren, dan is veel overbieden niet slim omdat je dan misschien te weinig spaargeld overhoudt om de verbouwingskosten of onderhoud van te betalen.  Dan heb je wel een huis, maar woon je nog steeds niet naar wens.
  • Blijf realistisch en ga niet absurd hoog bieden om het huis zeker te kunnen bemachtigen.
  • Denk ook aan de toekomst. Wat meer overbieden is wellicht minder erg als je van plan bent om er heel lang te blijven wonen.

Wil je nog meer weten over overbieden bij een huis en je maximale hypotheek? Of wil je hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank