Ga naar inhoud

Onderzoeksplicht bij aankoop woning

Wanneer je een huis koopt, is de verkoper verplicht om bekende gebreken te vermelden. Maar als koper heb je zelf ook een onderzoeksplicht. Hoe dat precies werkt, leggen we je graag uit.

Herstelkosten verhalen

Je moet er niet aan denken dat er verborgen gebreken aanwezig zijn in de woning die je onlangs gekocht hebt. En als die er wél zijn, dan wil je natuurlijk de herstelkosten verhalen op de vorige eigenaar. Dat kan dus alleen als je voldoet aan je wettelijke onderzoeksplicht.

Een goede manier om te voldoen aan deze onderzoeksplicht is door een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. In dat geval brengt een onafhankelijke expert de bouwkundige staat van de woning in kaart. Je weet daardoor ook wat het ongeveer kost om eventuele gebreken te herstellen en het huis weer in goede staat brengen.  

Welke zaken moet je onderzoeken?

  • Staat van de woning

Lekt het ergens in huis? Zitten er kieren in het kozijn of laten de plinten los? Als dit al bekend was bij de verkoper of bekend had kunnen zijn, dan zijn de herstelkosten voor de verkoper.

  • Erfdienstbaarheid en kettingbeding

Je moet weten of er aan de woning die je gekocht hebt verplichtingen zijn verbonden. Zo kan in een zogenoemd kettingbeding zijn vastgelegd dat je jouw voortuin goed moet onderhouden omdat die in het zicht ligt en bijdraagt aan het imago van de buurt. Daarnaast kan er erfdienstbaarheid gelden voor het erf waarop de woning staat. Denk bijvoorbeeld aan het ‘recht van overpad’.

  • Bodemverontreiniging

Vraag bij de milieudienst van de gemeente waarin je woont informatie op over de bodem van je tuin. Dan weet je zeker dat er geen verontreiniging te vinden is en je met een gerust hart groenten en fruit kunt gaan verbouwen.

  • Erfpacht

Dit is iets dat je toch echt meestal al te weten komt voordat je de woning koopt. Maar het hoort dus ook bij je onderzoeksplicht. Mocht het zo zijn dat de grond onder de woning niet je eigendom wordt, dan betaal je jaarlijks erfpachtcanon hiervoor.

  • Bestemmingsplan

Het spreekt voor zich dat je niet verrast wilt worden door die hoogbouw die ineens naast je woning wordt gebouwd. Daarom moet je de bestemmingsplannen van de gemeente onderzoeken (dit kan via Ruimtelijkeplannen.nl). Hier staat ook in vermeld wat de eisen zijn als je bijvoorbeeld een aanbouw wilt maken.

  • Bepaling voor de verkoop

In de koopovereenkomst kunnen bepaalde bepalingen staan die de verkoop beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is dat je verplicht bent om zelf te gaan wonen in het huis dat je koopt of dat je verplicht bent om eerst aan de gemeente of een derde partij de woning aan te bieden. Dit soort bepalingen moet je onderzoeken.

Meer weten over de onderzoeksplicht bij het kopen van een woning?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank