Ga naar inhoud

Hypotheeksituatie: kleiner wonen (kinderen uit huis)

Sommige veranderingen in je situatie kunnen gevolgen hebben voor je hypotheek. Bijvoorbeeld als je kleiner gaat wonen omdat je kinderen uit huis gaan. Lees hier wat er zou kunnen veranderen.

Wanneer ga je kleiner wonen?

Het huis waar je woont biedt genoeg ruimte aan het hele gezin. Misschien zie je er wel enorm naar uit dat je het huis voor jezelf hebt wanneer de kinderen uit huis gaan. Bijvoorbeeld omdat je allerlei plannen hebt om kamers te verbouwen.

Maar het kan ook zijn dat je het huis te groot vindt als je kinderen er niet meer wonen. Of dat het te duur wordt qua onderhoud. In dat geval is kleiner wonen een goed idee. Dit kan ook leiden tot lagere hypotheeklasten.

Samen zetten we alles op een rij

Als je nieuwe woning een lagere waarde heeft dan je huidige woning, wordt je hypotheek ook lager. Hoeveel precies, hangt af van een aantal dingen. Bijvoorbeeld of je al een deel van je hypotheek hebt afgelost. Maar ook van je huidige financiële situatie. Wat zijn je huidige inkomsten en uitgaven? Hoe ziet dat patroon eruit op langere termijn? Samen zetten we alles op een rij om te berekenen wat de gevolgen zijn voor jou.

De overwaarde van je woning gebruiken

Je huidige woning verkopen is de meest voor de hand liggende optie als je kleiner gaat wonen. Met de opbrengst daarvan kun je de hypotheek aflossen. Je Univé hypotheekadviseur adviseert je graag hierover. Het kan ook zijn dat je een flinke overwaarde hebt dankzij de waardestijging van de woning. Dit bedrag kun je gebruiken om je volgende woning (deels) mee te financieren.

Hoe het precies werkt wanneer je de overwaarde na verkoop van je woning wilt gebruiken, daarover vertellen de onafhankelijke hypotheekadviseurs van Univé je graag meer. Het hangt namelijk allemaal af van jouw specifieke situatie.

Meer weten over je hypotheek wanneer je kleiner gaat wonen?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek als je wilt verhuizen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.