Ga naar inhoud

Instaprente

Sluit je een nieuwe hypotheek af? Dan kun je te maken krijgen met de term instaprente of oriëntatierente. De instaprente is een tijdelijke rentevorm, die veelal gepaard gaat met een lage hypotheekrente. Denk daarbij aan een periode van één of twee jaar. Tijdens deze periode kun je op elk moment ervoor kiezen om de rente vast te zetten tegen het dan geldende percentage.

Voordeel van instaprente

Het voordeel van een instaprente is dat je te maken krijgt met een lagere hypotheekrente. En dat je ruim de tijd hebt om je te oriënteren op het vastzetten van de rente van je hypotheek. Verwacht je dat de hypotheekrente de komende tijd nog verder gaat dalen? Dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een hypotheek met instaprente.

Risico van rentestijging

De kans bestaat natuurlijk dat de rente juist gaat stijgen. En dat je er niet op tijd aan denkt om de rente vast te zetten. Dan ben je per saldo onvoordeliger uit dan wanneer je direct de rente vast had laten zetten. Zorg er daarom voor dat je een hypotheekverstrekker kiest waarbij je een melding krijgt als de rente stijgt. Dan weet je zeker dat je de juiste beslissingen neemt.

Zeker weten dat je de juiste keuzes maakt op het gebied van het vastzetten van de rente? Of wil je gewoonweg hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank