Ga naar inhoud

Hypotheeksituatie: verhuizen

Sommige veranderingen in je situatie kunnen gevolgen hebben voor je hypotheek. Bijvoorbeeld een verhuizing. Lees hier wat er zou kunnen veranderen.

De voordelen en nadelen van verhuizen

Het grote voordeel van verhuizen is dat je de woning kunt uitkiezen die precies past bij je wensen qua indeling en stijl. Wil je meer of minder vierkante meters? Of misschien een toekomstbestendige woning? Dat kan allemaal.

Maar er zijn ook nadelen. Bijvoorbeeld dat je opnieuw het traject voor een hypotheek in moet. Of dat je een restschuld kunt overhouden aan de verkoop van je huidige woning. Om nog maar te zwijgen van de tijd, moeite en stress die het kost om te gaan verhuizen.

Voordat je gaat verhuizen, denk je er goed over na. Je neemt zo’n grote stap immers niet zomaar. Misschien wil je graag groter óf kleiner wonen. Of wil je dichter bij je werk of familie wonen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je huidige woning je eigenlijk niet zo aanstaat en dat het tijd is voor iets anders. Al deze redenen hebben andere gevolgen voor je hypotheeksituatie.

Welke financiële gevolgen heeft de verhuizing?

Als je groter gaat wonen, is de kans aanwezig dat de woning meer waard is dan je huidige. Al kan dit met een kleinere woning ook het geval zijn. Dan betekent het waarschijnlijk dat je meer hypotheek moet opnemen dan je momenteel doet. Daarover denken we graag mee, want er zijn verschillende mogelijkheden.

Een belangrijk voordeel van doorstromen is dat je de eventuele overwaarde van je huidige koophuis kunt inzetten voor je nieuwe hypotheek. De bestaande hypotheek kan, onder voorwaarden, vaak meegenomen worden naar de nieuwe woning. Met de opbrengst van de verkoop van je huidige woning kun je de hypotheek aflossen. Je Univé hypotheekadviseur adviseert je graag hierover. Deze kun je namelijk ook meefinancieren in een nieuwe hypotheek.

Voor welke hypotheekvorm kies je? Kun je de dubbele lasten betalen als je huidige woning niet meteen verkocht wordt? En dan zijn er ook nog de kosten van het verhuizen zelf. Onze hypotheekadviseurs denken ook hierover mee.

Meer weten over je hypotheek bij een verhuizing?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek als je wilt verhuizen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.