Ga naar inhoud

Gemeentelijke belastingen huiseigenaren

Als je een eigen huis hebt, ontkom je er niet aan om gemeentelijke belastingen te betalen. Zo betaal je bijvoorbeeld jaarlijks de onroerendzaakbelasting en de afvalstoffenheffing. Maar wat is de reden dat je dit soort belastingen moet betalen en door wie en hoe worden ze vastgesteld? Je leest het op deze pagina allemaal terug.

Soorten gemeentelijke belastingen

Het is per gemeente verschillend met welke gemeentelijke belastingen je te maken krijgt. Gemeenten en waterschappen zijn vrij om de tarieven te bepalen, ook omdat niet elke gemeente dezelfde kosten maakt. Je kunt je voorstellen dat een gemeente als Amsterdam meer voor toeristen moet doen dan een klein dorpje dat helemaal niet toeristisch is. En ligt de gemeente waarin je woont aan zee of juist in een bosrijke omgeving? Ook dat maakt de tarieven waarmee je te maken kunt krijgen zeer verschillend. Gemeentelijke belastingen vallen uiteen in algemene belastingen en heffingen.

Algemene belastingen

Via algemene belastingen draag je bij aan de algemene middelen van de gemeente. De gemeenteraad bepaalt vervolgens wat er met die belastingen gebeurt. Voorbeelden van zulke belastingen zijn:

Heffingen

Heffingen worden ook wel rechten, tarieven of leges genoemd. Je betaalt daarmee rechtstreeks voor bepaalde kosten die de gemeente maakt. Het totale bedrag kan nooit meer dan wat de gemeente hier zelf aan kosten voor kwijt is. De bekendste heffingen zijn:

  • rioolheffing (voor onder andere de afvoer van afvalwater en aanleg of het beheer van het riool);
  • afvalstoffenheffing (een heffing voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval);
  • reinigingsheffing (een heffing voor het zuiveren van afvalwater). 

Wil je meer weten over de gemeentelijke belastingen die je als huiseigenaar moet betalen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.