Ga naar inhoud

Crowdfunding hypotheek

Relatief nieuw op de hypotheekmarkt is de zogeheten crowdfunding hypotheek. Daarbij wordt een deel van de hypotheek verstrekt door een geldverstrekker. Het andere deel wordt door middel van crowdfunding (ofwel publieksfinanciering) opgehaald. 

Hoe werkt een hypotheek via crowdfunding?

Bij een traditionele hypotheek sluit je via de bank een geldlening af voor de koop van je huis. Bij een crowdfunding hypotheek gaat alles iets anders in zijn werk. Bij deze hypotheekvorm kunnen mensen investeren door geld te verstrekken middels crowdfunding. Zij hebben als doel om hiermee een mooi rendement te behalen. Maar tegelijkertijd helpen zij jou als huizenkoper met het afsluiten van je hypotheek.

Voordelen crowdfunding hypotheek

Kiezen voor een crowdfunding hypotheek levert verschillende voordelen op. Zowel voor de bank, de investeerders en de huizenkopers.

  • Als hypotheekaanvrager profiteer je van een lagere rente over de totale lening. Een deel van de hypotheek is namelijk via de crowd (de publieke investeerders) gefinancierd. 
  • De bank loopt minder risico aangezien het leenbedrag lager is.
  • Iedereen die wil, kan investeren in de hypothecaire lening via crowdfunding.
  • Investeerders krijgen binnen een periode van acht jaar hun geïnvesteerde geld inclusief rente terug.

Nadeel crowdfunding hypotheek

Een belangrijk nadeel is dat alles rondom deze hypotheek nog relatief nieuw is. In de eerste plaats is crowdfunding zelf nog een vrij nieuwe vorm van investeren. En daarbij is de specifieke crowdfunding hypotheek ook een compleet nieuwe hypotheekvorm. 

In 2018 kreeg pas de eerste aanbieder van crowdfunding hypotheken (Jungo) door de AFM toestemming om dit te gaan doen. In 2020 trok investeerder Aegon zich terug en werd bekend dat Jungo (voorlopig) geen nieuwe hypotheken meer zou verstrekken. Inmiddels zijn er al wel andere aanbieders van dit soort hypotheken bijgekomen. Maar het blijft altijd verstandig om eerst gedegen hypotheekadvies in te winnen van een hypotheekadviseur. Bijvoorbeeld een onafhankelijke hypotheekadviseur van Univé.

Wil je meer te weten komen over de crowdfunding hypotheek voor jouw situatie? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank