Ga naar inhoud

Borgtochtprovisie NHG

Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit, krijg je te maken met NHG-kosten. Dit wordt ook wel de borgtochtprovisie NHG genoemd. Deze provisie is een klein bedrag dat je moet betalen voor de voordelen van een NHG-hypotheek. Hieronder leggen we je precies uit wat borgtochtprovisie NHG is en hoe hoog de eenmalige kosten zijn.

Wat houdt borgtochtprovisie NHG in?

Onder borgtochtprovisie vallen de kosten die je moet betalen bij het afsluiten van een NHG-hypotheek. Sluit je (in 2024) een hypotheek af van maximaal € 435.000 (of zelfs € 461.100 als je energiebesparende maatregelen toevoegt), heb je daarbij de keuze voor Nationale Hypotheek Garantie.

Nationale Hypotheek Garantie is een extra vangnet wat zorgdraagt voor de terugbetaling van je hypotheek. Het wordt aangeboden door de Stichting Waarborgfonds Woningen. Als je door omstandigheden je woning gedwongen moet verkopen, staan zij borg voor de restschuld. Enkele voorbeelden van waarom je je woning zou moeten verkopen zijn:

  • een echtscheiding
  • verlies van je baan
  • arbeidsongeschiktheid
  • een grote daling van je inkomen krap bij kas komt te zitten

Wanneer krijg je met borgtochtprovisie te maken?

Er zijn drie gevallen waarbij je te maken krijgt met het betalen van een borgtochtprovisie NHG:

  • Bij aankoop van een nieuw huis.
  • Bij het oversluiten van je hypotheek met NHG.
  • Bij het verhogen van je hypotheek (maar dan wel alleen over het deel van de verhoging).

De notaris zorgt ervoor dat de borgtochtprovisie meegenomen wordt bij de eindafrekening van je hypotheek.

Hoe hoog is de borgtochtprovisie NHG?

De borgtochtprovisie NHG die je moet betalen, is 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Als je dus een hypotheek afsluit van € 200.000, moet je een provisie ter hoogte van € 1.200 betalen.

Dit levert je wel een aantrekkelijk rentevoordeel op. En daar profiteer je dan weer gedurende de hele looptijd van je hypotheek van. Het financiële vangnet biedt namelijk ook de geldverstrekker extra zekerheid. En dat zorgt ervoor dat je dus een lagere rente krijgt dan bij hypotheken zonder NHG. Bovendien is het fijn om te weten dat je bij een eventuele gedwongen verkoop geen restschuld overhoudt.

Wil je meer weten over de borgtochtprovisie NHG en het afsluiten van een hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.