Fietsverzekering
Veilig fietsen? Doe de fietscheck.
Om veilig met de fiets op pad te kunnen, is er een aantal eisen voor fietsen. Voldoet uw fiets aan deze veiligheidseisen? Kom er snel achter met de fietscheck van Veilig Verkeer Nederland (VVN).
Werken de remmen van uw fiets goed genoeg, zit uw zadel recht, is uw verlichting duidelijk? Met de digitale fietscheck van VVN loopt u makkelijk alle veiligheidseisen langs. U controleert snel uw fiets op verschillende punten en onderdelen. Zo weet u of uw fiets klaar is om veilig de weg op de gaan, of dat reparaties of toevoegingen nodig zijn.
Op welke punten moet u uw fiets controleren?
Wat zijn de belangrijkste attributen en functies die een veilige fiets moet hebben? Wij zetten de belangrijkste punten voor u op een rij. Zie in één oogopslag of uw fiets rijklaar is.
Een stevig stuur: zit uw stuur goed vast aan uw fiets? Zijn de rubberen handvatten stevig bevestigd aan het stuur?
Een hoorbare bel: is de fietsbel duidelijk hoorbaar voor andere weggebruikers?
Goed werkende remmen: heeft u stevige remmen die zowel het voorwiel als het achterwiel van uw fiets goed afremmen? Dit mogen zowel handremmen zijn als een terugtraprem.
Heldere en goed geplaatste fietsverlichting: zorg voor een gele of witte koplamp die recht naar voren schijnt, en een rood achterlicht dat recht naar achteren schijnt. Als deze verlichting niet op uw fiets zit of niet goed werkt, mag u ook losse fietslampjes bevestigen.
Goede reflectoren: een fiets moet goede reflectoren hebben voor extra zichtbaarheid. Dit moeten witte of gele reflectoren zijn op de velgen, gele reflectoren op de voor- en achterkant van de trappers en een rode reflector aan de achterzijde van de fiets.
Stevig opgepompte banden: check of uw fietsbanden vol lucht zitten en geen lekken of gaatjes hebben. Ook belangrijk: hebben de banden voldoende profiel? Dit zorgt ervoor dat de band genoeg grip op het wegdek heeft.
Een stabiel zadel: zit het zadel stevig vast aan de fiets? Wiebelt het niet als u gaat zitten of van houding verandert?
Een zadel op de juiste hoogte: is uw zadel op de juiste hoogte ingesteld voor u? Dit betekent dat u met allebei uw voeten of tenen (net) de grond kunt aanraken als u op het zadel zit. Erg belangrijk als u op- en afstapt of stilstaat met uw fiets.
Stroeve trappers: bieden de trappers voldoende weerstand tijdens het fietsen? Als de trappers te soepel trappen, kan dit erop duiden dat de ketting bijvoorbeeld te los zit. Dan komt de fiets moeilijker vooruit.
Een goed afgestelde ketting: zit de ketting niet te los of te strak? Let er ook op dat, als uw kettingkast open is, een lange broek of rok hier niet tussen kan komen.
Wat als mijn fiets niet voldoet aan de eisen?
Als uw fiets niet voldoet aan de veiligheidseisen, bent u minder veilig in het verkeer. Daarom is het verstandig om gebreken aan de fiets zo snel mogelijk te corrigeren. Dit kunt u zelf doen, maar u kunt de fiets ook naar een fietsenmaker brengen. Sommige dingen, zoals fietsverlichting, kunt u gemakkelijk zelf toevoegen in de vorm van losse fietslampjes. Zaken als een loszittend stuur zijn lastiger om zelf op te lossen. Als u niet weet hoe dit moet, breng de fiets dan naar een fietsenmaker.