Ga naar inhoud

Voorrangsregels fietsers: wanneer hebben fietsers voorrang?

Stapt u op de fiets? Dan bent u volgens de wet een bestuurder. De verkeersregels die voor bestuurders gelden, gelden dus ook voor u. Maar als fietser bent u toch kwetsbaarder dan iemand die in een stevige auto zit. Daarom is het belangrijk om te weten welke voorrangsregels voor fietsers u moet volgen in het verkeer. Wij zetten een aantal van de belangrijkste verkeersregels voor fietsers op een rij. 

Wanneer hebben fietsers voorrang op een kruispunt? 

Op kruispunten krijgen bestuurders die van rechts komen voorrang: dat geldt dus ook voor fietsers. Op sommige kruispunten is rechtsaf voor fietsers vrij. Dit staat meestal bij het kruispunt zelf aangegeven. Let op: op deze kruispunten hebben fietsers van verschillende kanten tegelijk voorrang. Kijk goed om u heen en houd andere fietsers in de gaten. Zo voorkomt u botsingen. 

Plaats op de weg 

Voor fietsers is de plaats op de weg anders dan voor bestuurders in de auto. Logisch, want auto's rijden veel sneller en nemen meer ruimte in. Voor bestuurders op de fiets zijn meestal apart afgebakende fietspaden. Zo niet, dan is het verstandig om zo ver mogelijk naar rechts te fietsen op de weg. Dan maakt u ruimte voor auto's, bussen en vrachtwagens en verkleint u de kans op ongelukken. 

Fietsen op rotondes 

Op rotondes is het belangrijk om goed op te letten als fietser. Blijf op het afgebakende fietspad en pas op voor auto's, die de bocht soms ruim kunnen nemen. Doorgaand verkeer op de rotonde heeft voorrang, maar let toch op dat verkeer van de toegangswegen niet doorrijdt. U kunt nooit te voorzichtig zijn. 

Ontbreekt een afgebakend fietspad? Dan mag u de rijbaan gebruiken. Zorg daarbij wel dat u zoveel mogelijk rechts aanhoudt en niet gaat slingeren. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken, zoals een botsing met een auto.  

Algemene verkeerstips voor fietsers 

Zodra u het verkeer ingaat, is het belangrijkste om goed op de weg en andere verkeersdeelnemers te letten. Of u nu te voet, op twee of op meer wielen de weg op gaat. Voor fietsers is het wel handig om een aantal specifieke regels in het achterhoofd te houden.  

  • Houd zoveel mogelijk rechts 

  • Fiets niet met meer dan twee personen naast elkaar: dit verhindert de doorgang voor andere weggebruikers. Met zijn tweeën naast elkaar fietsen mag, zolang dit geen hinder veroorzaakt 

  • Haal andere fietsers links in, maar andere bestuurders (bijvoorbeeld automobilisten) rechts 

  • Geef duidelijk richting aan door uw arm uit te steken als u afslaat 

  • Verleen voorrang aan voetgangers die op het punt staan om over te steken op een zebrapad 

  • Parkeer uw fiets op een daarvoor aangewezen plek, zoals op de stoep, in de berm of een fietsenrek 

Volgt u deze regels, en let u goed op andere weggebruikers en verkeersborden? Dan kunt u veilig met uw fiets op pad. Veel fietsplezier!