Fietsverzekering
Verkeersregels fietsers: veilig de weg op
Als u met uw fiets op pad gaat, bent u gebonden aan de verkeersregels voor fietsers. Maar welke verkeersregels gelden precies voor fietsers? Waar moet u als fietser op letten? Univé zet de belangrijkste regels voor fietsers op een rij.
De voornaamste regel voor fietsers is een algemene. Let goed op uw medeweggebruikers, verkeersborden en wegmarkeringen. Zo blijft u scherp, hindert u andere weggebruikers niet en voorkomt u ongelukken.
Is een fietser een bestuurder?
Ja, als fietser telt u ook als een bestuurder. Alle verkeersregels voor bestuurders gelden dus ook voor u. Houd daarnaast verkeersborden en wegaanduidingen zoals haaientanden goed in de gaten. Sommige verkeersborden geven aan dat fietsers uitgezonderd zijn, bijvoorbeeld borden voor éénrichtingswegen. Als dit niet zo is, moet u ook de regels van de borden volgen.
Verschillen de verkeersregels voor elektrische fietsen of speed pedelecs?
Voor gewone stadsfietsen en elektrische fietsen (die tot 25 km per uur gaan) zijn de regels gelijk. Deze fietsen vallen allebei onder de verkeersregels voor fietsers. De speed pedelec, een extra snelle elektrische fiets, is een ander verhaal. Deze fietsen kunnen een snelheid van 45 km per uur bereiken. Daarom gelden voor speed pedelecs dezelfde regels als voor bromfietsen. Voor het besturen van een speed pedelec heeft u een bromfietsrijbewijs nodig (AM) en een bromfietshelm. Ook moet op dit type fiets verplicht een bromfietskenteken bevestigd zijn.
De belangrijkste verkeersregels voor fietsers
De belangrijkste verkeerswet die u als fietser – net als alle andere bestuurders – moet volgen is de Wegenverkeerswet. Deze bestaat uit:
Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV)
In dit reglement staan alle verkeersregels en de betekenis van verkeersborden en –lichten uitgelegd.Het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW)
Dit besluit bevat regels die vooral voor wegbeheerders van belang zijn. Bijvoorbeeld: waar moeten verkeersborden worden geplaatst? Hoe horen haaientanden op het wegdek te worden gezet? Daarnaast vindt u hier zaken over besluitvorming: bezwaar en beroep, zorgvuldigheidseisen (een gemeente moet altijd de politie raadplegen voordat ze een verkeerssituatie wijzigt).Het Voertuigreglement
In het Voertuigreglement staan regels en eisen waaraan voertuigen, dus ook fietsen, moeten voldoen. Denk daarbij aan het hebben van een goed werkende fietsbel. Ook gebruikseisen vallen onder het Voertuigreglement. Gebruikseisen zijn bijvoorbeeld het voeren van duidelijke fietsverlichting in het donker of tijdens weersomstandigheden met slecht zicht.
Eisen aan de fiets
Voordat u met uw fiets het verkeer ingaat, is het belangrijk om te controleren of deze aan de veiligheidseisen voldoet. Een fiets moet voorzien zijn van:
Een fietsbel
Goed werkende remmen
Fietsverlichting en reflectoren die voldoen aan de regels
Naast deze permanente eisen moet een fiets ook voldoen aan bepaalde gebruikseisen. De belangrijkste daarvan is het voeren van goede verlichting. Dit is verplicht tijdens het donker, als het schemert of tijdens weersomstandigheden die de zichtbaarheid belemmeren. Denk hierbij aan mist of zware regenval.
Plaats op de weg
Als fietser is het belangrijk dat u de juiste plaats op de weg aanhoudt. Waar dit is, verschilt per plaats en type weg. Als er een apart fietspad of een fietspad aan de zijkant van de weg is, moet u bij voorkeur hier fietsen. Bij onverplichte fietspaden is dit een keuze, bij verplichte fietspaden – zoals de naam al aangeeft – een verplichting. Verplichte fietspaden zijn te herkennen aan een rond blauw verkeersbord met een witte fiets, of met een witte fiets en een bromfiets. Bij onverplichte fietspaden staat een rechthoekig blauw bord met de tekst 'fietspad'.
Is er helemaal geen fietspad aanwezig? Fiets dan op de rijbaan, maar houd zoveel mogelijk rechts. Dit voorkomt hinder voor andere weggebruikers, zoals auto's, vrachtauto's en bussen. Ga niet op de stoep fietsen – hiermee kunt u voetgangers hinderen of zelfs met hen in botsing komen.
Fietsen op rotondes
Ook op rotondes geldt dat fietsers zoveel mogelijk rechts moeten houden. Op rotondes zonder haaientanden of verkeersborden hebben bestuurders van rechts voorrang. Dit geldt echter voor de meeste rotondes niet. U heeft hier als bestuurder op de rotonde voorrang ten opzichte van bestuurders die de rotonde op willen rijden. Let er wel op dat u deze voorrang daadwerkelijk krijgt!
Lees meer informatie over voorrangsregels fietsers.
Met een mobiele telefoon fietsen
Fietsen met een mobiele telefoon in de hand is in Nederland sinds 2019 strafbaar. Als u uw mobiel op de fiets gebruikt, komt dit u op een flinke boete te staan. Het is dus het beste om mobielgebruik tijdens het fietsen te vermijden (tenzij u stilstaat) of om dit handsfree te doen.