Ga naar inhoud

Fietshelmen en veiligheid: is een fietshelm verplicht?

In Nederland worden fietshelmen lang niet door alle fietsers gebruikt. Een fietshelm verklein de kans op hersenletsel bij een ongeluk met 60%. Het is daarvoor wel belangrijk dat je de helm goed draagt.

Is een fietshelm verplicht? 

Nee, in Nederland is een fietshelm dragen niet wettelijk verplicht. Wielrenners en mountainbikers dragen ze meestal wel, maar andere fietsers vaak niet.

Ook bij mensen met een elektrische fiets stijgt het aantal fietshelmen. Het dragen van een helm op een elektrische fiets wordt ook geadviseerd door onder andere Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Op een gewone stadsfiets is het dragen van een fietshelm ook niet verplicht, maar op snelle e-bikes wel. Op deze zogeheten speed pedelecs is een helm verplicht. Sinds 2017 geldt dit type fiets vanwege de snelheid namelijk als bromfiets.

Een fietshelm dragen: hoe doe je dat goed? 

Een fietshelm beschermt het beste als je deze op de juiste manier draagt. Hij moet niet te strak, maar wel stevig zitten. Hieronder een paar tips:

  • Zet de fietshelm recht bovenop je hoofd. Als deze te ver naar achteren staat, zijn de slapen en het voorhoofd niet goed beschermd. 
  • Pas de lengte van de riempjes aan tot de helm stevig zit. De helm moet nog wel comfortabel zitten en niet aan je huid trekken.
  • Zorg dat de sluiting onder je kaken zit, niet onder je kin. Dan kan de helm te makkelijk losschieten.  
  • Als je een bril draagt: plaats de pootjes van de bril over de riempjes van de fietshelm.  
  • Draag lang haar niet in een knot of hoge paardenstaart, een fietshelm past daar niet goed overheen.  

Fietshelm in goede conditie houden 

Verplicht of niet, een fietshelm dragen is dus verstandig voor het voorkomen van letsel bij ongelukken. Het is daarbij wel belangrijk om je fietshelm in goede conditie te houden: zo biedt hij de beste bescherming. Wij geven een aantal tips voor het goed onderhouden van een fietshelm. 

  • Bewaar de helm niet onder fel lamp- of zonlicht. Uv-straling beschadigt het materiaal van de fietshelm.  
  • Houd de helm schoon met een vochtige doek. Zorg er daarbij wel voor dat de helm niet te nat wordt. 
  • Is de fietshelm nat geworden, bijvoorbeeld door een stevige regenbui? Laat deze dan eerst goed opdrogen voordat je hem opbergt. 
  • Een fietshelm heeft gemiddeld een levensduur van 3 tot 5 jaar. Na deze tijd is het verstandig om de oude fietshelm te vervangen door een nieuwe.  

Heb je een val gemaakt met de fiets en is je helm daardoor beschadigd? De kans is groot dat de helm dan niet meer aan de Europese veiligheidsnorm voldoet. Het schuimrubber in de helm verliest na een val namelijk zijn werking. Koop daarom na een val altijd een nieuwe fietshelm.