Ga naar inhoud

Fietshelmen en veiligheid: is een fietshelm verplicht?

In het Nederlandse straatbeeld zien we weinig fietshelmen. Daardoor kunt u zich afvragen of een fietshelm verplicht is. Hoe dan ook is het zinvol en verstandig om er één te dragen. Bij een botsing of val kan een fietshelm (ernstig) letsel voorkomen: het dragen van een fietshelm verkleint de kans op hersenletsel bij een ongeluk met 60%. Maar hoe draagt u een fietshelm nu goed om uzelf maximaal te beschermen? En is het dragen van een fietshelm verplicht? 

Is een fietshelm verplicht? 

Nee, in Nederland is een fietshelm dragen niet wettelijk verplicht. Wielrenners en mountainbikers dragen ze meestal wel, maar niet-sportfietsers niet. Ook bij mensen met een elektrische fiets stijgt het aantal fietshelmen, met name omdat dit geadviseerd wordt vanuit de medische wereld en Veilig Verkeer Nederland (VVN). Op een gewone stadsfiets is het dragen van een fietshelm ook niet verplicht, maar op snelle e-bikes wel. Op deze zogeheten speed pedelecs moet u een fietshelm dragen. Sinds 2017 geldt dit type fiets vanwege de snelheid namelijk als bromfiets. Hiervoor geldt in Nederland de verplichting om een helm te dragen. 

Een fietshelm dragen: hoe doet u dat goed? 

Een fietshelm beschermt het beste als u deze op de juiste manier draagt. Hij moet niet te strak, maar wel stevig zitten. Een aantal dingen is belangrijk om in het achterhoofd te houden bij het dragen van een fietshelm. 

  • Zet de fietshelm recht bovenop uw hoofd. Als deze te ver naar achteren staat, zijn de slapen en het voorhoofd niet goed beschermd. 

  • Pas de lengte van de riempjes aan tot de helm stevig zit. Daarbij moet niets oncomfortabel zijn of teveel aan de huid trekken. 

  • Zorg dat de sluiting onder uw kaken zit, niet onder uw kin. Dan kan de helm te makkelijk losschieten.  

  • Als u een bril draagt: plaats de pootjes van de bril over de riempjes van de fietshelm.  

  • Draag lang haar niet in een knot of hoge paardenstaart, een fietshelm past daar niet goed overheen.  

Fietshelm in goede conditie houden 

Verplicht of niet, een fietshelm dragen is dus verstandig voor het voorkomen van letsel bij ongelukken. Het is daarbij wel belangrijk om uw fietshelm in goede conditie te houden: zo biedt hij de beste bescherming. Wij geven een aantal tips voor het goed onderhouden van een fietshelm. 

  • Bewaar de helm niet onder fel lamp- of zonlicht. Uv-straling beschadigt het materiaal van de fietshelm.  

  • Houd de helm schoon met een vochtige doek. Zorg er daarbij wel voor dat de helm niet te nat wordt. 

  • Is de fietshelm nat geworden, bijvoorbeeld door een stevige regenbui? Laat deze dan eerst goed opdrogen voordat u hem opbergt. 

  • Een fietshelm heeft gemiddeld een levensduur van 3 tot 5 jaar. Na deze tijd is het verstandig om de oude fietshelm te vervangen door een nieuwe.  

Heeft u onverhoopt een val gemaakt met de fiets en is uw fietshelm hierdoor beschadigd? De helm voldoet dan niet meer aan de Europese veiligheidsnorm, omdat het schuimrubber in de helm zijn beschermende werking verliest. Koop daarom na een val altijd een nieuwe fietshelm.