Ga naar inhoud

Met de telefoon op de fiets: wat kan wel en niet?

Een appje sturen, bellen met een vriend(in) of een ander nummer kiezen op uw playlist: tijdens het fietsen kan het gevaarlijk zijn. U hebt uw ogen dan niet op de weg, waardoor u mogelijk gaat slingeren of ander verkeer niet ziet. Sinds 2019 is (handheld) telefoneren of appen op de fiets dan ook strafbaar, met als gevolg een flinke boete voor fietsen met de telefoon.  

Bij 68% van de verkeersongevallen is afleiding een belangrijke oorzaak, toont onderzoek aan. 1 op de 10 fietsers loopt zelfs letsel op door het gebruik van een telefoon op de fiets. Een mobiele telefoon, waar constant notificaties op binnenkomen, is een grote afleiding in het verkeer. Om ongelukken en boetes te voorkomen, geven wij een aantal tips voor veilig omgaan met uw telefoon op de fiets. 

Wat kan wel: handsfree uw telefoon gebruiken op de fiets 

Als u uw telefoon in de hand houdt tijdens het fietsen, bent u afgeleid van het verkeer. Dit is erg gevaarlijk en kan leiden tot ongelukken. Als u al uw telefoon op de fiets moet gebruiken, doe dit dan handsfree. Gebruik een koptelefoon of oordopjes om handsfree te bellen, of om muziek te luisteren onderweg. Ook het gebruik van spraakbediening is toegestaan. Zo kijkt u niet op uw scherm en kunt u uw aandacht richten op de weg en het verkeer om u heen. 

Als u naar muziek luistert of handsfree belt op uw telefoon, zet het volume dan niet te hoog. Met een lager volume kunt u omgevingsgeluiden nog horen, zoals een fietsbel of toeter van een auto. Zo blijft u alert op de weg. 

Wat kan wel: stilstaan om uw telefoon te gebruiken 

Krijgt u een urgente oproep of wilt u toch écht dat ene appje beantwoorden? Zet uw fiets dan even aan de kant om te reageren. Zo kunt u uw aandacht op de telefoon richten zonder uzelf of anderen in gevaar te brengen. Let daarbij wel op dat u niet plotseling op het fietspad remt of voor anderen de weg blokkeert. 

Wat kan wel: een houder voor uw telefoon op de fiets 

Gebruikt u uw telefoon voor navigatie tijdens het fietsen? Dat mag als u deze in een houder op het stuur plaatst. Zo kunt u de route volgen zonder de telefoon in uw hand te houden. U houdt uw ogen makkelijk op de weg en bent zo niet afgeleid van het verkeer. 

Wat kan niet: met uw telefoon in de hand fietsen 

Niet handsfree bellen of appen op de telefoon: dan zit u niet met twee handen aan het stuur. U hebt minder goede controle over de fiets, en dat terwijl uw aandacht niet volledig bij het verkeer is. Een flink risico voor uw eigen veiligheid en die van andere verkeersdeelnemers. Hier kunt u ook een hoge boete van € 140,- voor krijgen.