Ga naar inhoud

Wat moet ik doen als mijn fiets gestolen wordt?

Je fiets is gestolen: wat moet je in zo’n situatie doen en hoe is je fiets verzekerd?

Aangifte doen van je gestolen fiets 

Is je fiets gestolen, dan is het belangrijk om eerst aangifte te doen bij de politie. Dit kan op een politiebureau bij jou in de buurt, maar je kunt ook online aangifte doen. Beschrijf je fiets zo uitgebreid mogelijk, zodat de politie op zoek kan naar je fiets en de dader.

De volgende dingen zijn handig als je aangifte gaat doen:

 • Een eigendomsbewijs van je fiets, bijvoorbeeld de bon van je aankoop
 • Kenmerken zoals:
  • Merk
  • Type
  • Kleur
  • Framenummer
  • Nummers en merk van het eventuele Track & Trace systeem
  • Bijzondere, opvallende gadgets op je fiets

Als je aangifte hebt gedaan, komt je fiets automatisch in het register met gestolen fietsen.

Diefstal van je fiets melden op je fietsverzekering

Nadat je aangifte hebt gedaan van je gestolen fiets, kun je de diefstal ook melden op je fietsverzekering. Met een Univé fietsverzekering ben je standaard verzekerd bij diefstal. Het is wel belangrijk dat je fiets op slot stond met minstens een ART 2-sterrenslot.

Bij het melden van de diefstal vragen we je waar en wanneer je fiets gestolen is. Bewaar ook de kopie van je aangifte bij de politie goed, soms vragen we hier later nog om. Ook kunnen we je vragen om twee originele fietssleutels, zodat we zeker weten dat je fiets op slot stond.

Heeft je fiets een elektronisch slot? Dan vragen we om het logfile, waaruit blijkt dat de fiets op moment van de diefstal op slot stond.

Meld diefstal online

Nadat je de diefstal bij ons hebt gemeld, gaan we voor je aan de slag. Binnen 5 werkdagen krijg je bericht van ons. De hoogte van de je vergoeding hangt onder andere af van de leeftijd van je fiets en of je een vrijwillig eigen risico gekozen hebt.

Fietsdiefstal voorkomen

Het aantal fietsendiefstallen is de laatste jaren flink toegenomen. Vooral e-bikes, die steeds vaker voorkomen, zijn populair bij fietsendieven. Lees ook onze tips om diefstal van je fiets te voorkomen.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u nog vragen, of hulp nodig? Kijk dan op onze pagina Fietsverzekering klantenservice. Daarop vindt u wat u zelf kunt regelen, maar ook de antwoorden op de meestgestelde vragen en contactgegevens.