Ga naar inhoud

Univé gaat strenger optreden tegen fronting

Onderzoek naar de bromfietsverzekering van Univé laat zien dat bromfietsen en scooters steeds vaker verzekerd zijn op naam van iemand anders dan de vermoedelijke bestuurder. Dit fenomeen, ook wel bekend als ‘fronting’, leidt tot een vertekend risicobeeld van de verzekerde en hogere kosten voor andere verzekerden. Uit analyse van duizenden aanvragen blijkt dat in de leeftijdsgroep 16 tot 22 jaar in toenemende mate vermoedens bestaan van fronting. Cijfers van Univé geven een beeld dat onder 16-jarigen en Vespa-rijders het vaakst wordt gekozen voor deze constructie.

Wat is fronting?

Fronting is het bewust opgeven van een andere hoofdbestuurder bij het afsluiten van een verzekering. Het doel is om een lagere premie te krijgen. Jongere bestuurders brengen gemiddeld een hoger schaderisico met zich mee vanwege beperkte rijervaring. Verzekeraars stemmen de premie op dit risicoprofiel af, waardoor juist onder deze groep fronting het vaakst voorkomt. Als dit risico via een onjuiste opgave van leeftijd wordt verdoezeld, is er sprake van fronting.

‘Het probleem van fronting is enerzijds dat jongere verkeersdeelnemers niet betalen voor hun verzekering niet het risico betalen dat wel bij hun profiel hoort. Wanneer door hun veroorzaakte schade geclaimd wordt, betalen andere verzekerden daar uiteindelijk de rekening voor,’ aldus Monique Anbergen, directeur van Univé Schade. ‘Dat is niet te accepteren voor een coöperatie die een ledenbelang dient en haar leden een zo eerlijk en voordelige mogelijke premie wil bieden.’

Analyse van duizenden verzekeringsaanvragen

Univé onderzocht duizenden verzekeringsaanvragen uit 2023, 2024 en 2025. Opvallend vaak bleek dat jonge bestuurders onterecht op de polis ontbraken. Vooral jongeren tussen de 16 en 22 jaar lijken tijdens het aanvraagproces te ‘premieshoppen’: het invoeren van meerdere leeftijden om te zien welke premie het laagst uitvalt. In 2024 ontbrak bij 15% van deze aanvragen de feitelijke bestuurder op de polis; in 2025 is dat al meer dan 20%.

Verzekering op naam van ouder, kind rijdt

Bij polissen waarbij Univé heeft vastgesteld dat sprake is van fronting, komt een opvallende trend naar voren. We zien een toename van het aantal gevallen waarin daadwerkelijk sprake is van fronting ná de leeftijd van 35 jaar, met een piek bij polishouders van 49 jaar. De geleidelijke stijging per leeftijdsjaar lijkt eerder te verklaren door een levensfase waarin ouders tieners thuis hebben, dan door een plotselinge toegenomen interesse in bromfietsgebruik onder volwassenen voor wie vervoer per auto doorgaans vanzelfsprekender is.

Grafiek die het aantal fronting-incidenten toont per leeftijdscategorie van de aanvrager. De incidenten nemen toe bij oudere aanvragers, met een piek bij 49-jarigen.
Infographic: Fronting neemt toe onder polishouders 35+. De cijfers gaan alleen over leeftijden waarop een polis is afgesloten in gevallen van fronting, niet over de totale groep verzekerden.

Opvallende verschillen tussen bromfietsmerken

De kans op fronting blijkt niet gelijk verdeeld over merken. Vooral scooters van het merk Vespa vallen op: in ruim één op de drie gevallen waarin 16-jarigen een Vespa verzekeren, is er een vermoeden dat zij zelf niet als bestuurder geregistreerd zijn. Op basis van de gegevens blijkt dat Vespa’s elk jaar opnieuw bovenaan staan qua vermoedelijke fronting, met stijgende percentages van 18,7% (2023) naar 22,5% (2024). Aan de andere kant van het spectrum staat Tomos, met slechts 7% vermoedelijke fronting in 2024, het laagste percentage onder de onderzochte merken.

Staafdiagram van de top 7 bromfietsmerken met het hoogste aandeel fronting-incidenten in, plus het merk met het laagste aandeel. Merk Vespa scoort het hoogst, merk Tomos het laagst.

Infographic: Aandeel fronting per bromfietsmerk: top 7 en merk met het laagste aandeel (2024)

Consequenties van fronting bij schade

Als blijkt dat de geregistreerde verzekerde niet de feitelijke bestuurder is, kan dit bij schade of een ongeluk grote consequenties hebben. In dergelijke gevallen wordt de schade niet vergoed en is er geen toegang tot coulanceregelingen. Zowel voor jongeren als hun ouders kan fronting dus ingrijpende financiële en juridische gevolgen hebben.

Voorkom fouten bij het afsluiten van je bromfietsverzekering

Wil je zeker weten dat je bromfietsverzekering klopt en je niet onbewust fronting pleegt? Let dan goed op bij het afsluiten of controleren van je verzekering. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

  • Vul altijd de juiste gegevens in: Geef bij het afsluiten van de verzekering de geboortedatum van de jongste bestuurder op.

  • Controleer je lopende verzekering: Kijk of alle gegevens nog kloppen en of de jongste bestuurder op de polis vermeld staat.

  • Twijfel je over de hoofdbestuurder? Neem contact met ons op om te voorkomen dat je verkeerde informatie doorgeeft.

Als hoofdbestuurder bouw je schadevrije jaren op. Hoe langer je zonder schade rijdt, hoe meer schadevrije jaren je opbouwt. Daarmee krijg je later korting (no-claimkorting) op je premie en betaal je dus minder voor je verzekering.

Strengere maatregelen tegen fronting

Om fronting tegen te gaan, past Univé haar voorwaarden aan. Eerdere maatregelen, zoals het verhogen van het eigen risico naar €1000 bij aantoonbare gevallen van fronting, bleken onvoldoende effectief. Voortaan sluit Univé schade van dekking uit als blijkt dat die is veroorzaakt door een jonge bestuurder die niet als bestuurder bij de verzekeraar zijn is geregistreerd.

‘We raden klanten aan hun polisgegevens goed te controleren en waar nodig aan te passen als gegevens ontbreken van jeugdige bestuurders die mogelijk,’ zegt Anbergen. ‘Als jonge bestuurders niet zijn aangemeld en toch schade veroorzaken, dan wordt die schade niet vergoed. De financiële gevolgen kunnen dan veel groter zijn dan de bespaarde premie.’

*De inzichten in dit bericht zijn gebaseerd op een analyse van eigen data en het gedrag van bezoekers op de website, uitgevoerd door Univé. De gegevens hebben betrekking op cijfers die de coöperatie sinds 2023 heeft verzameld.