Ga naar inhoud

De bonus-malusladder bij je bromfietsverzekering

De bonus-malusladder is een systeem waarin het saldo van je schadevrije jaren wordt bijgehouden. Dit systeem heeft invloed op de hoogte van de maandpremie bij je bromfietsverzekering. Meer schadeclaims betekent een hogere premie, meer schadevrije jaren een lagere. Hoe het precies zit, lees je op deze pagina.

Wat houdt bonus-malus in voor mijn bromfietsverzekering?

Bonus-malus betekent dat de hoogte van je premie afhangt van hoeveel schade je claimt. Claim je een jaar of meer achter elkaar geen schade? Dan bouw je schadevrije jaren op. Dit laat aan jouw verzekeraar zien dat je veilig rijdt. Je stijgt dan op de bonus-malusladder. Als bonus, oftewel beloning, krijg je dan korting op je maandelijkse premie.

Heb je wel vaak schade aan je bromfiets, en claim je deze bij je verzekeraar? Dan verlies je schadevrije jaren en daal je op de bonus-malusladder. Je verzekeraar ziet dan dat je niet altijd even voorzichtig rijdt. Als malus, oftewel ‘straf’, gaat je premie dan omhoog.

bonus-malusladder bromfietsverzekering

Hoe bouw ik schadevrije jaren op met mijn bromfiets?

Als je een jaar of langer geen schade rijdt of claimt met je bromfiets, bouw je schadevrije jaren op en klim je op de bonus-malusladder. Hier hoef je niets voor te doen: dit registreert je verzekeraar vanzelf. Je krijgt met deze jaren no-claimkorting bij je bromfietsverzekering.

Heb je een kleine schade aan je bromfiets, zoals blikschade? Hiervoor hoef je niet meteen schadevrije jaren te verliezen en te dalen op de bonus-malusladder. Je kunt ervoor kiezen om deze zelf te betalen, zodat je je schadevrije jaren behoudt.

No-claimkorting bij je bromfietsverzekering

Door schadevrije jaren op te bouwen, krijg je no-claimkorting bij je bromfietsverzekering. Dit is een korting op je maandpremie. Deze korting is een beloning voor het niet claimen van schade bij je verzekeraar. Bij Univé kan deze korting bij je bromfietsverzekering oplopen tot wel 85% als je geen schade claimt. In Mijn Univé kun je op het polisblad zien hoeveel schadevrije jaren je hebt en hoeveel korting je daarvoor krijgt.

Bonus-malus en overstappen van verzekeraar

Bij je verzekeraar kom je dus, door schadevrije jaren en/of schadeclaims, op een bepaalde plek op de bonus-malusladder. Maar wat als je overstapt naar een andere verzekeraar? Je kunt de schadevrije jaren van je bromfietsverzekering dan meenemen.

Om de schadevrije jaren van je bromfiets mee te nemen naar een andere verzekeraar heb je een royementsverklaring nodig. Dit is een verklaring die je oude verzekeraar je geeft als je de verzekering opzegt. In dit document staat hoeveel schadevrije jaren je had op het moment van opzeggen. Dit kun je aan je nieuwe verzekeraar laten zien.

Goed verzekerd de weg op met Univé

Bij Univé vind je de bromfietsverzekering die bij jou past. Je hebt de keuze uit WA, WA+ of All Risk. Bovendien profiteer je meteen van 50% no-claimkorting.

Bekijk onze bromfietsverzekeringen