Ga naar inhoud

Een auto verzekeren zonder rijbewijs

Iedereen die een auto op zijn naam heeft staan, is verplicht de auto minimaal WA te verzekeren. Als autobezitter zonder rijbewijs moet dat dus ook. Maar in de auto rijden mag niet.

Auto zonder rijbewijs?

Misschien vraagt u zich af hoe het kan dat iemand een auto heeft maar geen rijbewijs. Toch zijn er situaties waarbij dit mogelijk is. Hieronder geven we enkele voorbeelden:

  • U erft een auto. U bent verplicht om de auto binnen 5 weken op uw naam over te schrijven. En zodra u een auto op naam heeft, bent u ook verplicht de auto te verzekeren.
  • U heeft nog geen rijbewijs maar wel een auto. U kunt een auto kopen zonder rijbewijs. Ook hier geldt, zodra de auto op uw naam staat moet u een verzekering afsluiten.
  • Uw rijbewijs is ingenomen door een rijverbod of rijontzegging. Als u een rijontzegging heeft, mag u geen auto meer rijden. U mag wel uw auto blijven bezitten.

Autoverzekering zonder rijbewijs

Zodra een auto op uw naam staat, moet die minimaal WA verzekerd zijn. Een auto die is verzekerd, mag u af en toe uitlenen.

Wordt uw auto regelmatig gebruikt door iemand anders, bijvoorbeeld uw partner of kind? Dan moet deze persoon als hoofdbestuurder op de autoverzekering worden vermeld. Hier wordt de verzekeringspremie op aangepast. Uiteraard moet de bestuurder van de auto in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

Kunt u een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs?

Het is bij Univé mogelijk een autoverzekering af te sluiten als u nog geen rijbewijs hebt. Bij het afsluiten van de verzekering wordt een identiteitsbewijs gevraagd. Dat hoeft geen rijbewijs te zijn.

Voor de berekening van de premie zijn uw opgebouwde schadevrije jaren bepalend voor de no-claimkorting. Omdat u geen rijbewijs heeft, heeft u nog geen schadevrije jaren. U begint dan met 50% no-claimkorting .

Schade met uw auto en geen rijbewijs?

Alleen schade aan uw auto die is ontstaan terwijl u er niet in reed, is verzekerd als u een WA plus of All Risk verzekering heeft afgesloten. Bijvoorbeeld schade door brand, storm, hagel of diefstal of ruitschade.

Schade die u veroorzaakt met uw auto zonder dat u een geldig rijbewijs bezit, is niet verzekerd. Bovendien bent u als bestuurder strafbaar voor het rijden zonder rijbewijs.