Ga naar inhoud

Versnellingsbak kapot

Autorijden vinden we vaak heel vanzelfsprekend. Totdat uw auto het opeens niet meer doet. Wat als bijvoorbeeld plotseling de versnellingsbak kapot is of niet meer werkt? Hier geven we aan wat de symptomen zijn van een kapotte versnellingsbak en wat u ertegen kunt doen.  

Hoe werkt een versnellingsbak eigenlijk? 

Laten we eerst eens kijken wat een versnellingsbak nu eigenlijk is en hoe deze werkt. Elke auto heeft een aantal tandwielen. Die zijn niet open en bloot zichtbaar aan de auto die moet worden aangedreven. Ze zijn namelijk ondergebracht in de versnellingsbak. Zo kunnen zij bij verschillende snelheden de optimale trekkracht overbrengen op de wielen van de auto. Dat gebeurt als u schakelt. 

Een kapotte versnellingsbak 

Maar wat nu als de versnellingsbak stuk is? Meestal merkt u al snel dat er iets met de versnellingsbak aan de hand is. Met verschillende signalen geeft de bak aan dat er een defect is. Vaak gebeurt dit al in een vroeg stadium. Handel dus snel als u de volgende zaken bemerkt, dan kan er vaak nog iets aan gedaan worden. Signalen zijn onder andere: 

  • U heeft moeite met schakelen.  
  • U hoort geluiden als u schakelt. 
  • U hoort vreemde geluiden en geloei, zelfs als u niet eens schakelt. 
  • U bespeurt een vreemde geur.  
  • Er gaat een lampje branden op uw dashboard. 
  • Er lekt transmissievloeistof. 

Wel of niet doorrijden? 

Of het nu wel of niet verstandig is om door te rijden met een kapotte versnellingsbak, ligt helemaal aan wat er precies aan de hand is. Is er een beetje vloeistof gelekt, dan kunt u nog best met uw auto naar de garage rijden. Maar schakelt de auto steeds niet meer goed of wisselt hij tijdens het rijden plotseling van versnelling? Dan moet u er echt niet meer mee gaan rijden! Denk maar eens aan wat er kan gebeuren als u op de snelweg ineens van zijn vijf in zijn twee schiet. 

Versnellingsbak kapot: kosten 

Een nieuwe versnellingsbak kopen of de oude laten maken, is meestal best een prijzige aangelegenheid. Maar wat de precieze kosten zijn, is afhankelijk van een aantal zaken: 

  • Wat is het precieze defect? 
  • Welke type versnellingsbak heeft u? 
  • Voor wat voor soort reparatie kiest u? 

Uw garage of een ander gespecialiseerd bedrijf kan u precies vertellen wat er moet gebeuren en wat de bijbehorende kosten zijn. In de meeste gevallen moet de hele bak gereviseerd worden of zelfs helemaal vervangen worden. 

En zijn de kosten echt enorm hoog? Dan kan het soms ook verstandig zijn om de auto met kapotte versnellingsbak te verkopen en een andere auto te kopen. 

Wij hebben meer tips voor uw auto.