Ga naar inhoud

Wat is het verschil tussen ongevallen inzittenden en schade inzittenden?

Wanneer je een autoverzekering afsluit, kun je vaak kiezen uit meerdere aanvullende dekkingen. Eén daarvan is de inzittendenverzekering. Hier zijn twee verschillende soorten van: de ongevallen inzittendenverzekering (OIV) en schadeverzekering inzittenden (SVI). Wat houden beide dekkingen precies in? En wat is het verschil?

Heb ik een inzittendenverzekering nodig?

Je bent niet verplicht om een inzittendenverzekering voor je auto af te sluiten. Maar het is zeker aan te raden. Hiermee voorkom je namelijk hoge kosten bij een ongeval. Een inzittendenverzekering is verder vooral voor jou als bestuurder belangrijk.

Heb jij namelijk een ongeval veroorzaakt? En heeft iedereen schade of letsel opgelopen, inclusief jijzelf? Dan kunnen alle passagiers de kosten verhalen op jouw autoverzekering. Maar jouw kosten als bestuurder worden niet vergoed. Je kunt jezelf namelijk niet aansprakelijk stellen voor de schade.

Met een inzittendenverzekering worden dus niet alleen de kosten van alle passagiers vergoed, maar ook die van jou als bestuurder. Hierbij moet je denken aan: medische kosten, het wegvallen van een inkomen, uitvaartkosten of smartengeld. Daarnaast is er geen gedoe over wie wat vergoedt. De inzittendenverzekering keert namelijk altijd uit, ongeacht wiens schuld het is.

Ongevallen inzittenden vs. schadeverzekering inzittenden

Een inzittendenverzekering is dus zeker niet overbodig om te hebben. Maar welke inzittenden dekking kan je het beste nemen? Bekijk de verschillen tussen de ongevallen inzittendenverzekering (OIV) en schadeverzekering inzittenden (SVI).

Ongevallen inzittendenverzekering (OIV)Schadeverzekering inzittenden (SVI)
Keert bij een ongeval een vast bedrag uit. Hiervoor is een maximum vastgesteld. Het bedrag staat altijd op je polis vermeld.Vergoedt de daadwerkelijke schade (tot € 1.000.000).
Het uitgekeerde bedrag is vrij te besteden.Alleen de kosten die je nodig hebt voor de schade worden betaald. Bijvoorbeeld: extra fysio door een whiplash.
Keert alleen uit bij blijvende invaliditeit en overlijden.Keert uit bij letsel, overlijden en schade aan spullen.

Welke kan ik beter nemen: OIV of SVI?

De schade inzittendenverzekering biedt volledige dekking bij een ongeval. Hiermee ben je namelijk ook verzekerd voor schade aan spullen en ander letsel, zoals psychische klachten, botbreuken of brandwonden. Bij Univé is zelfs je huisdier meeverzekerd bij de schadeverzekering inzittenden. Daarnaast krijg je altijd direct de daadwerkelijke schade uitgekeerd. Wij raden je dus aan om een schade inzittendenverzekering te nemen. Zo weet je zeker dat je altijd goed en volledig verzekerd bent bij een ongeval.

Inzittendenverzekering bij Univé

Sluit de (schade) inzittendenverzekering aanvullend af bij jouw Univé-autoverzekering. Hiermee ben je volledig verzekerd bij een ongeval. Al vanaf € 4,56 per maand.

Bereken je premie

Heb je al een autoverzekering bij Univé? En wil je de inzittendenverzekering bijsluiten? Dit kan via Mijn Univé of de Univé App.