Ga naar inhoud

Verkeersregels in Engeland

Ga je met de auto naar Engeland? Dan kan dat best spannend zijn. Je hebt namelijk vast gehoord dat ze in Engeland aan de ‘andere’ kant van de weg rijden. Ze rijden daar namelijk links, in plaats van rechts zoals in Nederland. 

Dat kan ervoor zorgen dat het best even wennen is om in Engeland te rijden. Daarom is het verstandig je goed voor te bereiden op de verkeersborden en verkeersregels. Zo kun je je meer concentreren op het autorijden, en hoef je minder na te denken over dingen die je onderweg tegenkomt. 

De belangrijkste verkeersborden en regels die in Engeland anders zijn dan in Nederland hebben we op deze pagina voor je op een rijtje gezet. 

Verkeersregels in Engeland 

We hebben het links rijden al genoemd. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? Dit heeft te maken met de middeleeuwen, waarin mensen nog gebruik maakten van paarden. De meeste mensen droegen hun zwaard links, zodat ze konden vechten met hun rechterhand. Het was daarom logischer om links te rijden, zodat de rechterhand vrij was om snel het zwaard te trekken.  

Hoe groter de auto of het voertuig, hoe groter de schade is die je kunt aanbrengen. Engeland heeft daarom in 2022 bepaald dat de mensen met de grote(re) voertuigen meer verantwoordelijkheid hebben. De volgorde van kwetsbaarheid hebben ze als volgt bepaald: 

  • De voetganger is het meest kwetsbaar 

  • Daarna komt de fietser 

  • Daarop volgen ruiters 

  • Motorrijders  

  • Automobilisten 

  • Bestelauto’s en minibusjes 

  • Tot slot zijn vrachtwagens en bussen het minst kwetsbaar 

Dit betekent dat de minst kwetsbare de kwetsbare voorrang moeten geven. Ter voorbeeld: een autorijder of fietser moet op een kruising voorrang geven aan een voetganger. 

In Engeland mag je niet in de auto stappen als je onder invloed van alcohol en/of drugs bent. Voor alcohol is 0,5 promille maximaal toegestaan.  

In Engeland zijn de meeste kruispunten in de grote steden voorzien van duidelijke borden. Als je hier de borden volgt weet je dus al snel wie je voorrang moet geven of wanneer je zelf voorrang hebt. 

Rij je buiten de grote steden? Dan zijn er soms geen verkeersborden aanwezig. Dan is het belangrijk om te weten dat Engeland niet dezelfde regel als hier heeft met ‘rechts gaat voor’. De regel is dan dat niemand automatisch voorrang heeft. Je moet hier dus goed uitkijken, rustig rijden, en met andere weggebruikers afstemmen wie er als eerst verder mag rijden.  

Omdat je in Engeland links rijdt, rij je op een rotonde met de klok mee. De andere kant op dan hier in Nederland dus. Wat ook anders is dan hier, is dat je voordat je de rotonde op gaat al moet aangeven waar je naartoe gaat: 

  • Ga je naar links (eerste afslag)? Geef dan richting aan naar links 

  • Ga je rechtdoor? Rijd dan de rotonde op zonder richting aan te geven en gebruik je linkerrichtingaanwijzer wanneer je de eerste afslag voorbij bent. 

  • Ga je naar rechts (derde afslag)? Geef dan richting aan naar rechts, tot je het halverwegepunt voorbij bent. Verander je richting dan naar links, zodat anderen weten dat je er bij de volgend afslag af gaat.

De maximumsnelheid in Engeland verschilt net wat van die in Nederland. Ze rekenen in Engeland namelijk met MPH: miles per hour. Dat komt op het volgende neer:  

  • Binnen de bebouwde kom: maximaal 48 kilometer per uur / 30 miles per hour 

  • Buiten de bebouwde kom: maximaal 96 kilometer per uur / 60 miles per hour 

  • Autowegen: 112 kilometer per uur / 70 miles per hour 

  • Autosnelwegen: 112 kilometer per uur / 70 miles per hour 

Speciale verkeersborden Engeland 

Naast links rijden is autorijden in Engeland best vergelijkbaar met Nederland als je naar de verkeersborden kijkt. Belangrijk om te onthouden is wel dat ze met MPH, miles per hour, rekenen. Een bord met 30 betekent dan ook geen 30 kilometer per uur, maar 48 kilometer per uur.  

Milieuzone - blauw bord met groene cirkel  

Rijd je door Engeland en kom je in de buurt van een milieuzone of Low Emission Zone? Dan kun je deze herkennen aan het blauwe bord met witte letters ‘Low Emission’ en de groene cirkel waar ‘ZONE’ in staat. 

Om hier te mogen rijden heb je een milieusticker nodig. Deze kun je online aanvragen. Doe dit wel ruim van tevoren, want de aanvraag kan tot 10 werkdagen duren. 

Goed voorbereid naar Engeland 

Wil je nog beter voorbereid op pad naar Engeland? Controleer dan van tevoren je reisverzekering en je autoverzekering. Zo weet je zeker dat je onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan.  

Nog meer weten voor jouw reis naar Engeland? We vertellen je ook graag meer over tolwegen en tanken en laden in Engeland.