Ga naar inhoud

Alcohol: met hoeveel promille nog rijden?

Als u deelneemt aan het verkeer, bent u verantwoordelijk voor alle weggebruikers om u heen. De verkeersveiligheid staat daarbij voorop. Alcohol drinken en autorijden past daar in onze ogen helemaal niet bij.  Wilt u desondanks toch weten of u mag autorijden na het nuttigen van alcohol? Hier vindt u de regels zoals die in Nederland gelden.  

Rijden onder invloed 

Alcohol en verkeer gaan nu eenmaal niet samen. Het blijkt keer op keer dat rijden onder invloed een ongeval tot gevolg heeft. Het is dan ook strafbaar in Nederland om te rijden onder invloed.  

De gevolgen van alcohol en rijden onder invloed  

Autorijden en alcohol drinken is altijd een slechte combinatie. Door het drinken van één glas bier of wijn, wordt de kans op het krijgen of veroorzaken van een ongeluk al groter. Hoe dit komt? 

  • U schat afstanden minder goed in. 
  • Uw reactiesnelheid wordt trager. 
  • Alcohol zorgt voor overschatting waardoor u wellicht meer risico onderweg neemt. 
  • Uw blikveld wordt smaller waardoor u zich vooral op de weg voor u richt en minder aandacht heeft voor verkeer van links en rechts. 
  • Uw motoriek vermindert en u gaat onbewust slingeren. 
  • U wordt slaperig of suf. 

Boete bij rijden onder invloed 

Bij een politiecontrole kunt u gevraagd worden een blaastest te doen. Afhankelijk van die uitkomst zijn er verschillende straffen voor het rijden onder invloed. In de eerste plaats kunt u een flinke geldboete krijgen. Bij ernstigere gevallen kunt u zelfs voor langere tijd uw rijbewijs kwijtraken. Of zelfs een gevangenisstraf krijgen. Soms moet u opnieuw rijexamen afleggen om uw rijbewijs weer terug te krijgen. Tot slot kunt u een educatieve maatregel opgelegd krijgen zoals het volgen en bekostigen van een LEMA of EMA cursus, of dient er een geschiktheidsonderzoek plaats te vinden door het CBR

Alcohol promillage: wat is toegestaan? 

Hoeveel alcohol toegestaan is als u nog moet rijden, hangt in de eerste plaats af van hoe lang u al uw rijbewijs heeft. Zo mag een beginnend bestuurder (iemand die korter dan 5 jaar zijn of haar rijbewijs heeft) maximaal 0,2 promille alcohol in het bloed hebben. 

Heeft u langer dan 5 jaar uw rijbewijs? Dan wordt u in Nederland gezien als een ervaren bestuurder. U mag dan maximaal 0,5 promille alcohol tijdens het rijden in uw bloed hebben. 

Alcohol en rijden: verschil mannen en vrouwen 

U weet nu hoeveel alcohol er in het bloed is toegestaan als u nog auto wilt rijden. Maar over hoeveel glazen alcohol hebben we het dan precies? Dat is voor mannen en vrouwen verschillend. Bij een alcohol promillage van 0,2 betekent dat voor mannen ongeveer 1 glas wijn, bier of andere drank. Bij vrouwen gaat het om een half glas. 

Bij 0,5 promille kunnen mannen ongeveer 2 glazen bier, wijn of andere drank drinken. Voor vrouwen is dat aantal 1 tot 1,5 glas. 

Denk dus goed na voordat u in uw auto stapt na het drinken van alcohol. Het is uiteraard altijd het meest verstandig om helemaal niet te rijden met alcohol in uw lichaam. 

We hebben meer tips over veilig in het verkeer.