Ga naar inhoud

Rijbewijs kwijt, gestolen of ingenomen: wat moet u doen?

Wanneer u deelneemt aan het verkeer, hoort daar een geldig rijbewijs bij. Het kan voorkomen dat u uw rijbewijs kwijt bent, dat deze is gestolen of dat uw rijbewijs is verlopen. Het is belangrijk om te weten welke stappen u moet ondernemen als u uw rijbewijs verloren bent. U mag dan namelijk niet meer autorijden. 

Rijbewijs ingenomen

Stel, u behaalt uw rijbewijs en u neemt deel aan het verkeer. Wanneer loopt u dan het risico dat uw rijbewijs wordt ingenomen? 

  • U rijdt 50 kilometer of meer te hard

  • U wilt niet meewerken aan een alcoholonderzoek

  • U veroorzaakt gevaarlijke situaties op de weg

De boete en de straffen hiervoor verschillen per situatie. Na het invorderen van uw rijbewijs, wordt deze binnen drie dagen opgestuurd naar de officier van justitie. Hier wordt vervolgens binnen tien dagen gekeken of u uw rijbewijs terugkrijgt. Wanneer dit niet het geval is, bent u uw rijbewijs voor een langere periode kwijt. Dan moet u voorkomen bij de rechter. Hier zal uw zaak op basis van de ernst van de situatie persoonlijk worden beoordeeld.

Rijbewijs verloren of gestolen

Het is in Nederland verplicht om te rijden met een geldig rijbewijs. Dit geldt ook als u uw rijbewijs bent verloren of als deze is gestolen. Het is van belang dat u in beide situaties actie onderneemt. Dit doet u door contact op te nemen met zowel de gemeente die het rijbewijs heeft afgegeven als met de RDW. Bij de gemeente vult u vervolgens een verklaring in en vraagt u een nieuw rijbewijs aan.

Wanneer u uw rijbewijs bent verloren in het buitenland, moet u hiervan aangifte doen bij de lokale politie. Bij terugkomst in Nederland volgt u dezelfde procedure als bij uw verloren of gestolen rijbewijs. 

Rijbewijs vergeten kosten

Het kan voorkomen dat u tijdens het autorijden een keer wordt aangehouden. Bijvoorbeeld voor een controle. Mocht u uw rijbewijs vergeten zijn, dan kan het zijn dat u een boete krijgt. De hoogte hiervan is €100. Altijd goed dus om uw rijbewijs mee te brengen, ook al is de rit nog zo kort. 

Rijbewijs mee bij een proefrit

Tijdens het maken van een proefrit is het belangrijk dat u uw rijbewijs meeneemt. Het is voor de verkoper belangrijk om te weten met wie hij zaken doet en of u echt in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Mocht dit niet het geval zijn, kan dit vervelende situaties opleveren. 

Rijbewijs vanaf 17 jaar

Vanaf 17 jaar is het mogelijk om in Nederland een rijbewijs aan te vragen. Tot het achttiende jaar moet er onder begeleiding worden gereden. Maar aan welke voorwaarden moet u als begeleider voldoen?

  • U heeft een begeleiderspas

  • U bent  minimaal 5 jaar in het bezit van een (geldig) rijbewijs

  • U bent 27 jaar of ouder

  • U heeft een DigiD

  • U staat ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen

  • U heeft geen strafrechtelijke veroordelingen (voor het verkeer)

Het afsluiten van een autoverzekering kan bij Univé wel al vanaf 17 jaar.  

Veilig op weg

Het rijden zonder rijbewijs is strafbaar. Maar wanneer u uw rijbewijs kwijt bent, heeft dit vooralsnog geen invloed op uw autoverzekering. Mocht u toch gaan rijden zonder geldig rijbewijs en u raakt bijvoorbeeld betrokken bij een ongeluk, dan kan dit wel problemen opleveren. 

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijgt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.