Ga naar inhoud

LEMA en EMA cursus

Heb je alcohol gedronken en ga je daarna autorijden? Als je niet lang genoeg wacht kan het zijn dat het alcoholpromillage in je bloed nog te hoog is. Dit betekent dat je nog onder invloed bent van alcohol en niet veilig deel kunt nemen aan het verkeer. Houdt de politie je staande en meten ze een te hoog alcoholpromillage in je bloed? Dan kunnen ze je verplichten om een LEMA of EMA cursus te volgen. Deze cursussen helpen je om in de toekomst veilig de weg op te gaan. Zo houd je niet alleen jezelf, maar ook je mede weggebruikers veilig. Univé legt je alles uit over de LEMA en EMA cursus.

Wat is een LEMA cursus?

De afkorting LEMA staat voor ‘Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer’. De LEMA cursus is dan ook een lichtere maatregel dan de EMA cursus. Je mag tijdens het volgen van deze cursus namelijk je rijbewijs houden. Je ontvangt een brief van het CBR als je de LEMA cursus moet volgen. Besluit je om de cursus niet te volgen? Dan wordt je rijbewijs ongeldig verklaard. In de volgende gevallen word je opgeroepen voor een LEMA cursus:

 • Beginnend bestuurder: als je aangehouden bent met een alcoholpromillage tussen de 0,5 en 0,8.

 • Niet beginnend bestuurder: als je aangehouden bent met een alcoholpromillage tussen de 0,8 en 1,0.

Wat kost een LEMA cursus?

De kosten voor een LEMA cursus bestaan uit twee delen. Er zijn namelijk kosten voor het opleggen van de cursus, ofwel de opleggingskosten. Daarnaast zijn er kosten voor het volgen van de cursus zelf, de uitvoeringskosten. Alle kosten voor de LEMA cursus betaal je zelf. De kosten zijn als volgt:

 • Opleggingskosten: € 470,-

 • Uitvoeringskosten: € 280,-

Naast de kosten van de cursus, betaal je ook een verkeersboete voor het onder invloed autorijden.

Wat is een EMA cursus?

De EMA cursus is verplicht bij zwaardere overtredingen. EMA staat voor ‘Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer’. Je krijgt een brief van het CBR als je deze cursus moet volgen. Als je besluit om de cursus niet te volgen, wordt je rijbewijs ongeldig verklaard. Je wordt in de volgende gevallen verplicht om de EMA cursus te volgen: 

 • Beginnende bestuurders met een alcoholpromillage tussen de 0,8 en 1,3.

 • Beginnende bestuurders die in de afgelopen vijf jaar twee keer zijn aangehouden voor rijden onder invloed. Daarbij moet één keer het alcoholpromillage hoger zijn geweest dan 0,2.

 • Iedereen met een alcoholpromillage tussen de 1 en 1,8.

 • Iedereen die in de afgelopen vijf jaar twee keer is aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Daarbij moet het alcoholpromillage een keer hoger zijn geweest dan 0,5.

 • Iedereen die eerder niet heeft meegewerkt aan een blaastest van de politie.

Wat kost een EMA cursus?

De kosten van de EMA cursus zijn ook opgedeeld in twee delen, de opleggingskosten en de uitvoeringskosten. Ook hierbij geldt dat je het volledige bedrag zelf betaalt, inclusief de boete voor het rijden onder invloed. De kosten van de EMA cursus zijn:

 • Opleggingskosten: € 433,- 

 • Uitvoeringskosten: € 642,-

Alcohol en het verkeer

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe levensgevaarlijk het is om onder invloed van alcohol toch de weg op te gaan met je auto. Rijden onder invloed leidt jaarlijks tot zo’n 75 tot 140 slachtoffers. Ga daarom nooit autorijden na het drinken van alcohol. Vraag iemand die nuchter is om de auto te besturen of gebruik bijvoorbeeld een taxi. Zo voorkom je eventuele auto-ongelukken