Ga naar inhoud

De blaastest

Blaastest en alcohol: twee woorden die vaak in één zin worden uitgesproken. Maar waarom een blaastest, met welk nut en hoe? Dat legt Univé u graag uit.

Een blaastest is een routine-onderzoek van de politie. Bent u bijvoorbeeld betrokken bij een ongeval of vertoont u opvallend rijgedrag? Dan kan de politie u vragen een blaastest te doen. Het komt soms ook voor dat de politie op een bepaald traject een controle bij alle voorbijgangers uitvoert. Bijvoorbeeld op een achterafweg op zaterdagavond. De politie is altijd bevoegd om preventief een blaastest uit te voeren.

Blaastest om alcohol te meten

De blaastest wordt ingezet om te meten hoeveel alcohol u in uw bloed heeft. Dit is ook wel bekend als het alcoholpromillage. Omdat alcohol de rijvaardigheid vermindert, is het gevaarlijk om onder invloed te gaan autorijden. Dit leidt namelijk sneller tot een verkeersongeval.

In Nederland is het maximale alcoholpromillage voor elke bestuurder maximaal 0,5 promille. Voor bestuurder onder de 23 jaar geldt een maximaal promillage van 0,2 in de eerste twee jaar na het behalen van het rijbewijs.

Als u deze 0,5 promillegrens omrekent naar aantal glazen alcohol komt u uit op twee glazen bier, wijn of sterke drank. Deze grens is dus zomaar bereikt! 

Blazen voor de blaastest

Wordt u gevraagd te stoppen en een blaastest te doen, dan zal dit als volgt verlopen:

  1. De agent zal u kort instructies geven voor de manier van blazen. Zoals de naam al doet vermoeden moet u blazen in het pijpje van een digitale tester.

  2. Blaas 20 seconden hard in dit pijpje. Als er een piepje klinkt is de blaastest geslaagd. Is uw promillage vervolgens te hoog? Dan kan dit leiden tot een boete, verplichte educatieve maatregelen zoals de verplicht te volgen en te bekostigen LEMA of EMA cursus of zelfs het innemen van het rijbewijs. 

Wanneer de politie erom vraagt, bent u verplicht om te blazen. Bij weigering wordt een proces-verbaal opgemaakt. Bent u het niet eens is met de uitkomst van de blaasproef? Dan kan u op eigen kosten een bloedonderzoek laten uitvoeren.