Ga naar inhoud

Ik ben de Bob

Stel: je gaat met je partner of vrienden naar een feestje. Daar is vervoer voor nodig. De auto lijkt de beste optie. Maar wie is de Bob?  

Als Bob ben je verantwoordelijk als nuchtere bestuurder. Je zorgt ervoor dat je de mensen waarmee je rijdt veilig weer thuis brengt. Univé legt uit wat het betekent om Bob te zijn.  

De Bob is 100% nuchter

Wanneer je Bob bent, betekent dit dat je als bestuurder 100% nuchter anderen veilig naar huis rijdt. Men zegt ook wel: 100% Bob, 0% op. Bob is een campagne die is opgezet door de rijksoverheid. Hiermee willen zij voorkomen dat men onder invloed van alcohol achter het stuur kruipt.  

Kijk voor meer informatie op de campagnewebsite van de rijksoverheid.  

Met alcohol in het verkeer 

Je bent als Bob niet alleen verantwoordelijk voor jezelf maar ook voor je inzittenden en voor de rest van het verkeer. Neem nooit deel aan het verkeer wanneer je onderinvloedbentvanalcohol. Dit is namelijk levensgevaarlijk. Jaarlijks vallen er veel (dodelijke) slachtoffers vanwege rijden onder invloed.  

Bob jij of Bob ik? 

Ga je met de auto ergens naartoe waar gedronken wordt, zoals bijvoorbeeld een etentje of feest? Spreek dan van tevoren duidelijk af wie de Bob is. Wees hier open en eerlijk over. Zo weet iedereen wie de Bob is en kan er rekening mee worden gehouden. Ben jij de Bob? Drink dan geen druppel alcohol. Zo blijf je betrouwbaar voor de anderen en hoeft niemand zich zorgen te maken. Bovendien is dit de veilige oplossing.  

Een alcohol controle 

Het kan zijn dat je onderweg een alcoholcontrole moet uitvoeren. De politie vraagt je om te stoppen. Daarna zul je moeten ‘blazen’. 

Wanneer je gevraagd wordt om te blazen, neem je deel aan een blaastest. Je blaast in een apparaat die de hoeveelheid alcohol in je lichaam meet. Is er een te hoog promillage alcohol in je lichaam gevonden? Dan wordt je aangehouden. Naast een boete kan het zijn dat je een LEMA of EMA cursus moet volgen om te leren hoe je veilig deelneemt aan het verkeer. Het kan ook zijn dat je rijbewijs wordt afgenomen.  

Alcohol en je autoverzekering 

We raden aan om altijd voor een Bob te kiezen. Zodat je veilig thuis komt. En belangrijk om te weten: schade ontstaan door rijden onder invloed is niet verzekerd.

Heb je vragen? 

Heb je vragen? Neem gerust contact op met onze klantenservice.