Ga naar inhoud

Rijbewijs ingevorderd door politie en CBR

Als je aangehouden bent door de politie, bijvoorbeeld omdat je reed onder invloed van drugs of drank, dan kan je rijbewijs ingevorderd worden. Dit betekent dat je rijbewijs tijdelijk ongeldig wordt verklaard door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Als je rijbewijs ingevorderd wordt, mag je geen motorvoertuig meer besturen tot je het rijbewijs terugkrijgt. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, lees je hier. 

Wanneer wordt een rijbewijs ingevorderd? 

Als iemand een grote verkeersovertreding begaat, kan het rijbewijs worden ingevorderd. Dat betekent dat het rijbewijs tijdelijk of definitief ingenomen wordt. Dat gebeurt bij deze overtredingen: 

  • Je reed meer dan 50 kilometer per uur harder dan toegestaan. Als je een bromfiets bestuurde, wordt je rijbewijs ingenomen als je sneller dan 30 kilometer per uur dan toegestaan reed. 
  • Je weigert mee te werken aan een blaastest. 
  • Het alcoholgehalte in je bloed is hoger dan 1,3 promille. Ben je korter dan 5 jaar bestuurder en heb je meer dan 0,8 promille alcohol in je bloed? Dan wordt je rijbewijs ingevorderd, omdat je als beginnend bestuurder aan strengere normen moet voldoen. 
  • Je hebt bijzonder gevaarlijk en roekeloos gereden, waarbij je duidelijk een gevaar was voor andere weggebruikers. 
  • Je reed onder invloed van drugs. 

Wat gebeurt er met het rijbewijs als het wordt ingevorderd? 

Als het rijbewijs is ingevorderd door de politie, stuurt deze hem naar het OM. Daar zal worden besloten of het rijbewijs voor langere tijd ingehouden blijft, of dat het rijbewijs teruggegeven kan worden. Binnen 10 werkdagen krijgt de bestuurder hier de uitslag van. 

Als het rijbewijs niet teruggegeven wordt, krijgt de bestuurder een oproep voor een hoorzitting of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Daar wordt bepaald welke straf de bestuurder krijgt en/of hoe lang de rijontzegging wordt.  

Als de bestuurder in 5 jaar tijd 2 keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed van alcohol of drugs, raakt deze het rijbewijs definitief kwijt. Het rijbewijs kan geschorst worden door het CBR als je met een beginnersrijbewijs (5 jaar) 2 keer een zware overtreding hebt begaan. 

Wat doet het CBR? 

Het CBR ontvangt na de invordering van een rijbewijs een melding van de politie. Zij gaan onderzoeken of de bestuurder wel geschikt was om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. De bestuurder zal een rijvaardigheidstest bij het CBR moeten doen om aan te tonen dat het weer veilig en verstandig is om deel te nemen aan het verkeer. Als de opgelegde periode van rijontzegging door de rechter voorbij is en de bestuurder heeft aangetoond rijvaardig te zijn, kan het rijbewijs worden teruggegeven. 

Als er sprake is van alcohol- of drugsmisbruik, zal een psychiater de bestuurder eerst onderzoeken voordat er besloten kan worden om het rijbewijs terug te geven.  

Kan het rijbewijs eerder teruggegeven worden? 

Het OM kan na een zware overtreding besluiten het rijbewijs voor een aantal maanden of zelfs jaren in te houden. Maar wat als de bestuurder een dringende reden heeft om het rijbewijs eerder terug te krijgen? Met een bezwaarschrift kan de bestuurder bezwaar maken op de beslissing van het OM. De bestuurder kan ook een verzoekschrift indienen bij de Officier van Justitie. Meer informatie over het indienen van deze verzoeken kun je terugvinden op de website van het Openbaar Ministerie en Rijksoverheid.

Meer informatie over het rijbewijs en overtredingen 

Wil je meer weten over verkeersovertredingen en de mogelijke gevolgen voor het rijbewijs? Neem dan ook een kijkje op deze pagina’s: