Ga naar inhoud

CBR invordering rijbewijs

Wanneer de politie je rijbewijs invordert, wordt je rijbewijs opgestuurd naar de officier van justitie. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat je te hard hebt gereden, of omdat je hebt gereden met te veel alcohol op. Je leest op deze pagina meer over de invordering van je rijbewijs en het CBR. 

Wat gebeurt er als mijn rijbewijs wordt ingevorderd? 

Als je rijbewijs wordt ingevorderd, betekent dit dat je niet meer mag rijden. Dit geldt voor alle voertuigen waarvoor je een rijbewijs nodig hebt. Nadat de politie je rijbewijs heeft ingenomen, wordt je rijbewijs binnen 3 dagen opgestuurd naar de Officier van Justitie. Vervolgens wordt er binnen 10 dagen beslist wat er met je rijbewijs gebeurt.  

Je rijbewijs wordt dus niet ingevorderd door het CBR. Wel kunnen zij een onderzoek doen naar je rijgedrag, omdat je bijvoorbeeld gereden hebt met te veel alcohol op. Blijkt uit dit onderzoek dat je de regels hebt overtreden? Dan wordt je rijbewijs door het CBR ongeldig verklaard. 

Je mag in de periode van de invordering geen enkel motorvoertuig besturen. Het is dus belangrijk om te wachten op deze uitspraak. 

Wanneer wordt mijn rijbewijs ingevorderd? 

In de volgende situaties wordt je rijbewijs ingevorderd als je wordt aangehouden: 

  • Je hebt gevaarlijk rijgedrag vertoond, zoals slingeren over de weg 

  • Je hebt te hard gereden 

  • Je hebt te veel alcohol gedronken en je bent achter het stuur gestapt 

  • Je weigert mee te werken aan een alcohol- of bloedonderzoek 

Het verschil tussen een rijverbod en een rijontzegging 

Bij zowel een invordering van je rijbewijs als bij een rijontzegging mag je niet meer autorijden. Deze invordering kan het gevolg zijn van een rijverbod. In dit geval heeft de officier van justitie namelijk besloten dat je je rijbewijs eerst niet terugkrijgt.  

Het grote verschil tussen een rijverbod en een rijontzegging heeft te maken met het besturen van andere motorvoertuigen. Met een rijverbod is het namelijk helemaal niet toegestaan om een voertuig te besturen. Dit geldt dus bijvoorbeeld ook voor een fiets. Bij een rijontzegging geldt dit alleen voor motorvoertuigen zoals een auto. 

Meer over het rijbewijs kwijtraken 

Als je weet hoe het kan gebeuren hoe je je rijbewijs kwijtraakt, kun je dit beter voorkomen. Lees daarom meer informatie over wanneer je je rijbewijs kwijt bent