Ga naar inhoud

Uw rijbewijs verlopen? Dit kunt u doen.

Het rijden met een geldig rijbewijs is in Nederland verplicht. Wanneer uw rijbewijs is verlopen en u stapt toch in de auto bent u strafbaar. Uw rijbewijs is in totaal tien jaar geldig vanaf de datum die op het rijbewijs staat. Na het verloop van deze datum is het noodzaak om uw rijbewijs te verlengen. De reden voor het verlengen van uw rijbewijs heeft onder andere te maken met het veranderen van uw uiterlijk. Het is belangrijk dat de foto op uw rijbewijs nog wel overeenkomt. 

Meer weten over wat u moet doen bij een verlopen rijbewijs? Of wat de kosten zijn voor het verlengen van uw rijbewijs? U leest het op deze pagina.

Verlengen rijbewijs

Na de geldigheidstermijn van tien jaar is uw rijbewijs verlopen en moet u uw rijbewijs gaan verlengen. Dit kunt u zowel online doen als fysiek bij een loket.

Naast het verlopen van van uw rijbewijs zijn er ook ook nog twee andere redenen om uw rijbewijs te gaan verlengen. Dit kan zijn omdat uw rijbewijs moet worden uitgebreid of omdat uw rijbewijs is beschadigd. Bij het uitbreiden van uw rijbewijs bent u onlangs geslaagd voor een nieuwe categorie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het rijden met een grote aanhanger. Wanneer u deze uitbreiding heeft gehaald, moet u hiervoor een nieuw rijbewijs aanvragen. Pas dan wordt de uitbreiding op uw rijbewijs zichtbaar en dus geldig. Is uw rijbewijs beschadigd? Ook dan zult u een nieuw rijbewijs moeten aanvragen. Het is namelijk van belang dat uw rijbewijs altijd goed leesbaar is.

In de volgende drie gevallen moet u dus uw rijbewijs laten verlengen:

  • Uw rijbewijs is verlopen.

  • Uw rijbewijs moet uitgebreid worden.

  • Uw rijbewijs is beschadigd.

Online rijbewijs verlengen

Het aanvragen van een nieuw rijbewijs kan op twee manieren: online via de RDW of aan het loket bij de gemeente. Het kan zijn dat uw gemeente nog niet de optie biedt om online uw rijbewijs te verlengen. Bekijk de website van de RDW bij welke deelnemende gemeenten u uw rijbewijs online kunt verlengen. De kosten voor het verlengen van uw rijbewijs zijn zowel online als aan het loket € 51,11.

Rijbewijs gestolen of kwijtgeraakt

Is uw rijbewijs gestolen? Of bent u uw rijbewijs kwijtgeraakt? Onderneem dan zo snel mogelijk actie. In beide gevallen mag u namelijk niet met uw auto de openbare weg op. Bent u op dit moment in het buitenland? En bent u uw rijbewijs daar verloren? Dan moet u aangifte doen bij de lokale politie.

De boete voor een verlopen rijbewijs

Wanneer u deelneemt aan het verkeer is het verplicht om een geldig rijbewijs bij u te dragen. Het aantonen van uw rijbewijs tijdens bijvoorbeeld een aanhouding is namelijk verplicht. Stel: uw rijbewijs is verlopen en u gaat met uw auto toch de openbare weg op. Dan bent u in dat geval strafbaar. Als u wordt aangehouden door de politie ontvangt u hiervoor een boete. De kosten van deze boete kunnen variëren van €110,- tot €400,-. De hoogte van de boete is afhankelijk van de situatie. Wanneer uw rijbewijs bijvoorbeeld langer dan een jaar is verlopen stijgt het bedrag van de boete.

 In de volgende gevallen riskeert u ook een boete na aanhouding van de politie:

  • U kunt uw geldige rijbewijs niet laten zien, omdat u hem bijvoorbeeld bent verloren of vergeten.

  • U bent helemaal niet in het bezit van een geldig rijbewijs.

  • Uw rijbewijs is niet leesbaar

  • Uw rijbewijs is ingenomen en u stapt toch in de auto.

Lees ook: Verplicht in de auto in Nederland

Autoverzekering

Bij een auto hoort een passende autoverzekering. Dit is voor iedere auto in Nederland verplicht, dus ook wanneer u geen rijbewijs heeft. U kunt dus een verzekering afsluiten zonder geldig rijbewijs. Maar wat zijn de opties als uw 17-jarige zoon of dochter bijvoorbeeld onlangs geslaagd is voor het autorijbewijs? Lees over de mogelijkheden bij een rijbewijs vanaf 17 jaar.

Wanneer uw rijbewijs is verlopen maar wel gaat rijden, bent u niet meer verzekerd. Raakt u betrokken bij een een ongeluk? U zult in dit geval alle schade zelf moeten betalen. Wanneer uw rijbewijs bijna verloopt, ontvangt u hierover een brief. Wij raden u aan om na het lezen van deze brief direct actie te ondernemen. Zo voorkomt u onnodige en vervelende situaties.

Veilig op weg met Univé

Heeft u vragen over het afsluiten van een autoverzekering zonder geldig rijbewijs? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen u hier graag verder. 

We vinden verkeersveiligheid bij Univé erg belangrijk. We hebben daarom de Veilig op Weg app ontwikkeld. Met deze functie wordt er in de Univé-app uw rijgedrag en telefoongebruik in kaart gebracht. Bij goed rijgedrag kunt u een premiekorting ontvangen tot 10% op uw autoverzekering bij Univé. Veilig op weg met Univé