Ga naar inhoud

Ruitenwisservloeistof bijvullen

U ziet ze vast regelmatig staan bij tankstations, bouwmarkten of non-foodwinkels: de grote jerrycans met ruitenwisservloeistof. Ruitenvloeistof is tegenwoordig overal te koop. En dat is ook niet zo gek. Het is namelijk erg gemakkelijk om zelf uw ruitenwisservloeistof bij te vullen: u hoeft hier niet apart voor naar de garage te rijden. 

Hoe u uw ruitenwisservloeistof precies bijvult en waar u aan moet denken leggen we u graag uit op deze pagina.

Ruitenwisservloeistof: het op-teken

Wanneer uw ruitenwisservloeistof op is, zal uw auto dit waarschijnlijk zelf aangeven. U ziet dan een icoontje op uw dashboard of u krijgt een melding. Het icoontje dat bij de ruitenwisservloeistof hoort herkent u aan de vorm van een voorruit, met daarop een ruitenwisser en een sproeilijntje in de vorm van een omgekeerd ankertje. 

Heeft u een oudere auto? Dan zult u merken dat de ruitenwisservloeistof op is door het feit dat deze niet meer op de voorruit sproeit als u de hendel daarvoor aantrekt.

Het is ook voor de verkeersveiligheid belangrijk dat u met schone ruiten rijdt, helemaal als u tegen het licht van de laagstaande zon inrijdt. 

De juiste ruitenvloeistof

Als uw ruitenvloeistof op is, dan is het tijd om een nieuwe fles aan te schaffen. Wanneer u op zoek gaat zult u twee verschillende varianten tegenkomen: 

 • De blauwe variant
  Deze is geschikt is voor lage temperaturen. De blauwe vloeistof bevat namelijk antivries, wat helpt bij het sneller ontdooien van uw voor- en achterruit in de winter. Ook wanneer uw autoruiten zijn beslagen kan ruitenvloeistof bijdragen.

 • De roze variant
  Deze is geschikt voor hoge temperaturen. De roze vloeistof heeft vaak een extra reinigend vermogen, wat handig is bij boomhars of het verwijderen van insecten.

U kunt ervoor kiezen om roze ruitenvloeistof in de winter te gebruiken, of blauw in de zomer. Het is echter niet voor niets dat er twee varianten zijn. Wanneer u roze ruitenwisservloeistof in de winter gebruikt, kan het bij lage temperaturen voorkomen dat deze in de leidingen bevriest. Dit is niet alleen slecht voor uw auto, maar betekent ook dat u uw ruiten niet kunt schoonvegen tijdens het autorijden.

Ruitenvloeistof bijvullen

Nu u weet wanneer de ruitenvloeistof op is en welke u nodig heeft, is het tijd om de vloeistof daadwerkelijk bij te vullen. Volg daarvoor de onderstaande stappen of bekijk de video over ruitenwisservloeistof bijvullen:

 1. Open uw motorkap. Hoe u deze opent, is afhankelijk van het type auto. Vaak opent de motorkap met een hendel of knop dichtbij het stuur.

 2. Zet de motorkap vast op de bijbehorende standaard, zodat u zich zonder gevaar onder de kap kunt bewegen.

 3. Ga op zoek naar de gekleurde dop (vaak geel of blauw) met daarop hetzelfde icoontje als eerder op deze pagina beschreven: de ruit met de ruitenwisser en het sproeistraaltje.

 4. Open de dop en giet de ruitenvloeistof hierin. Heeft u een grote jerrycan? Dan kan het helpen om gebruik te maken van een trechter.

 5. Vul de ruitenvloeistof aan tot net onder het maximum. Hoeveel ruitenwisservloeistof u nodig heeft hangt van de auto af. Wanneer het reservoir helemaal leeg is, zal een jerrycan van 5 liter hier vaak helemaal in passen.

 6. Doe de motorkap weer veilig dicht. Wanneer u bij de eerstvolgende autorit de ruitenwisservloeistof wilt gebruiken nadat het reservoir helemaal leeg was, kan het misschien even duren voordat er weer wat uit de sproeiers komt.