Ga naar inhoud

Ruitenwisservloeistof bijvullen

U ziet ze vast regelmatig staan bij tankstations, bouwmarkten of non-foodwinkels: de grote jerrycans met ruitenwisservloeistof. Ruitenvloeistof is tegenwoordig overal te koop. En dat is ook niet zo gek. Het is namelijk erg gemakkelijk om zelf uw ruitenwisservloeistof bij te vullen: u hoeft hier niet apart voor naar de garage te rijden. 

Hoe u uw ruitenwisservloeistof precies bijvult en waar u aan moet denken leggen we u graag uit op deze pagina.

Ruitenwisservloeistof: het op-teken

Wanneer uw ruitenwisservloeistof op is, zal uw auto dit waarschijnlijk zelf aangeven. U ziet dan een icoontje op uw dashboard of u krijgt een melding. Het icoontje dat bij de ruitenwisservloeistof hoort herkent u aan de vorm van een voorruit, met daarop een ruitenwisser en een sproeilijntje in de vorm van een omgekeerd ankertje. 

Heeft u een oudere auto? Dan zult u merken dat de ruitenwisservloeistof op is door het feit dat deze niet meer op de voorruit sproeit als u de hendel daarvoor aantrekt.

Het is ook voor de verkeersveiligheid belangrijk dat u met schone ruiten rijdt, helemaal als u tegen het licht van de laagstaande zon inrijdt. 

De juiste ruitenvloeistof

Als uw ruitenvloeistof op is, dan is het tijd om een nieuwe fles aan te schaffen. Wanneer u op zoek gaat zult u twee verschillende varianten tegenkomen: 

 • De blauwe variant
  Deze is geschikt is voor lage temperaturen. De blauwe vloeistof bevat namelijk antivries, wat helpt bij het sneller ontdooien van uw voor- en achterruit in de winter. Ook wanneer uw autoruiten zijn beslagen kan ruitenvloeistof bijdragen.

 • De roze variant
  Deze is geschikt voor hoge temperaturen. De roze vloeistof heeft vaak een extra reinigend vermogen, wat handig is bij boomhars of het verwijderen van insecten.

U kunt ervoor kiezen om roze ruitenvloeistof in de winter te gebruiken, of blauw in de zomer. Het is echter niet voor niets dat er twee varianten zijn. Wanneer u roze ruitenwisservloeistof in de winter gebruikt, kan het bij lage temperaturen voorkomen dat deze in de leidingen bevriest. Dit is niet alleen slecht voor uw auto, maar betekent ook dat u uw ruiten niet kunt schoonvegen tijdens het autorijden.

Ruitenvloeistof bijvullen

Nu u weet wanneer de ruitenvloeistof op is en welke u nodig heeft, is het tijd om de vloeistof daadwerkelijk bij te vullen. Volg daarvoor de onderstaande stappen of bekijk de video over ruitenwisservloeistof bijvullen:

 1. Open uw motorkap. Hoe u deze opent, is afhankelijk van het type auto. Vaak opent de motorkap met een hendel of knop dichtbij het stuur.

 2. Zet de motorkap vast op de bijbehorende standaard, zodat u zich zonder gevaar onder de kap kunt bewegen.

 3. Ga op zoek naar de gekleurde dop (vaak geel of blauw) met daarop hetzelfde icoontje als eerder op deze pagina beschreven: de ruit met de ruitenwisser en het sproeistraaltje.

 4. Open de dop en giet de ruitenvloeistof hierin. Heeft u een grote jerrycan? Dan kan het helpen om gebruik te maken van een trechter.

 5. Vul de ruitenvloeistof aan tot net onder het maximum. Hoeveel ruitenwisservloeistof u nodig heeft hangt van de auto af. Wanneer het reservoir helemaal leeg is, zal een jerrycan van 5 liter hier vaak helemaal in passen.

 6. Doe de motorkap weer veilig dicht. Wanneer u bij de eerstvolgende autorit de ruitenwisservloeistof wilt gebruiken nadat het reservoir helemaal leeg was, kan het misschien even duren voordat er weer wat uit de sproeiers komt. 

Waarom ruitenwisservloeistof

Naast goed werkende ruitenwissers is een gevuld ruitenvloeistofreservoir verplicht. Dit is zelfs een onderdeel bij de APK. Doet de ruitensproeier het niet, of is het reservoir leeg, dan kunt u een boete van €150 euro krijgen. Dit klinkt misschien overdreven, maar rijden met een vieze voorruit kan ontzettend gevaarlijk zijn. Denk maar eens aan slecht zicht bij laagstaande zon of bij mist

Nog een laatste tip: vul uw ruitenvloeistof niet bij als de motor nog warm is. De hete onderdelen van de motor kunnen namelijk leiden tot vervelende brandwonden! Twijfelt u nog over het zelf bijvullen van de ruitenwisservloeistof, neem dan geen risico en rijdt met een volle jerrycan naar het dichtstbijzijnde autobedrijf. Vaak helpen ze u graag en is het binnen 2 minuten geregeld.