Ga naar inhoud

Kentekenplaat vervangen

In Nederland is het voor alle motorvoertuigen verplicht om een kentekenplaat te hebben. Hiermee is het voertuig traceerbaar en is het bijvoorbeeld makkelijk te achterhalen wie de eigenaar van een voertuig is. Stel: u heeft onlangs een nieuwe auto aangeschaft maar deze auto heeft (nog) geen kentekenplaat. U mag in dit geval niet met uw auto de openbare weg op. U zult dan moeten wachten op een nieuwe kentekenplaat.

Een nieuwe kentekenplaat aanvragen

Het rijden zonder (leesbare) kentekenplaat is strafbaar. Wanneer u wel de openbare weg op gaat kunt u daardoor dus ook een boete riskeren van ongeveer €160,-. Het aanvragen van een nieuwe kentekenplaat kan via een kentekenplaatfabrikant die erkend is door de RDW. Maar in welke situaties moet u een nieuwe kentekenplaat aanvragen? 

  • Bij een gestolen kentekenplaat.

  • Bij een verloren kentekenplaat.

  • Bij een beschadigde kentekenplaat. 

Wanneer uw kentekenplaat zowel aan de voor- als achterkant weg is, raden wij u aan om aangifte te doen bij de politie. Bij vermissing van beide kentekenplaten, gaat het namelijk meestal om een gestolen kentekenplaat. Als u uw kentekenplaat bijvoorbeeld bent verloren tijdens het rijden, hoeft u geen aangifte te doen.

Kentekenplaat vervangen

Een kentekenplaat is op meerdere manieren te monteren. In de meeste gevallen wordt voor uw auto een kentekenplaathouder gebruikt. Echter is een kentekenplaathouder niet verplicht. Wanneer u uw kentekenplaat gaat vervangen, hoeft u uw kentekenplaathouder dus niet perse te vervangen. Een kentekenplaathouder is de meest eenvoudige optie en is vaak zelf te monteren. U kunt zowel uw kenteken als kentekenplaathouder ook laten vervangen bij een garage of bij de kenteken fabrikant. Aan het monteren van een nieuwe kentekenplaat en/of kentekenplaathouder zijn meestal geen hoge kosten verbonden.

Kentekenplaat en kentekenbewijs kwijt

Voor het aanvragen van een nieuwe kentekenplaat heeft u een geldig kentekenbewijs nodig. Bent u zowel uw kentekenplaat als het kentekenbewijs kwijt? Dan zult u eerst een nieuw kentekenbewijs moeten aanvragen. Dit kunt u gemakkelijk zelf online doen op de site van de RDW. Dit geldt ook als u bijvoorbeeld uw overschrijvingsbewijs kwijt bent. 

Autoverzekering berekenen zonder kenteken

Voor uw autoverzekering heeft u een kentekenplaat nodig. Zonder kenteken kunt u namelijk geen verzekering afsluiten. Het is wel mogelijk om uw premie te berekenen zonder kenteken