Ga naar inhoud

Kentekenbewijs kwijt: hoe vraag ik een nieuwe aan?

Als je met de auto de weg op gaat, moet je altijd verplicht het kentekenbewijs bij je hebben. Maar wat moet je doen als je dit kwijt bent? Wij leggen je uit hoe je een nieuwe aanvraagt. 

Wat is het kentekenbewijs? 

Met het kentekenbewijs kun jij aantonen dat de auto van jou is. Bewaar dit dus goed. Even het geheugen opfrissen: het kentekenbewijs bestaat uit 2 onderdelen. De kentekencard en de tenaamstellingscode. De kentekencard moet je onderweg altijd bij je hebben. En de tenaamstellingscode heb je alleen nodig als je de auto verkoopt of wegdoet. Dit noemen we ook wel auto overschrijven. Wanneer je alleen je kentekencard kwijt bent, ontvang je zowel een nieuwe card als tenaamstellingscode. Ben je alleen de tenaamstellingscode kwijt, dan kun je deze los opnieuw aanvragen.

Papieren kentekenbewijs

Het kan zijn dat je nog een papieren kentekenbewijs hebt. Wanneer je dit kwijt bent en een nieuwe aanvraagt, krijg je een kentekencard en tenaamstellingscode ervoor in de plaats. Sinds 1 januari 2014 worden er namelijk geen papieren kentekenbewijzen meer uitgegeven.

Nieuw kentekenbewijs aanvragen

Is je kentekenbewijs kwijt of gestolen? Gelukkig is het heel makkelijk om online een nieuwe aan te vragen. Dit kan via de website van de RDW.

Het is belangrijk om je meldcode bij de hand te hebben. Deze staat normaal gesproken op de kentekencard, maar je kunt het ook op het tenaamstellingsverslag vinden. Ben je dit verslag kwijt? Kijk dan onder de motorkap. Daar staat de meldcode ook vaak genoteerd. Of vraag het aan bij de RDW. Zij kunnen het heel makkelijk achterhalen in hun systeem.

Kosten aanvraag

Wanneer je je meldcode bij de hand hebt, kun je beginnen met de aanvraag. Vul alle gegevens in en betaal met iDEAL. De kosten voor het aanvragen van een nieuwe kentekencard en tenaamstellingscode zijn € 37,90 (2024). Deze ontvang je vervolgens van de RDW per post. Het duurt meestal tussen de 2 en 5 werkdagen voordat je het in huis hebt, houd hier dus rekening mee. Heb je na de aanvraag alsnog je oude kentekenbewijs gevonden? De aanvraag kan helaas niet worden geannuleerd. Het oude kentekenbewijs is niet meer geldig.

Wanneer je liever niet het nieuwe kentekenbewijs online aanvraagt of als de auto niet op jouw naam staat, kun je contact opnemen met de RDW.