Ga naar inhoud

Je autobanden laten balanceren

Wanneer er nieuwe banden onder je auto worden geplaatst, is het belangrijk om de banden te balanceren. Dit zorgt ervoor dat je geen last krijgt van ongelijke slijtage aan je banden. Het “uitbalanceren” wordt met een speciaal apparaat gedaan, waarbij het wiel op toeren wordt gebracht. De monteur kan dan zien waar de banden niet in balans zijn. Er worden dan gewichtjes geplaatst in de velgen, gemaakt van lood of zink. Deze zorgen ervoor dat de velg en de band bij elk toerental in balans blijven. 

Waarom moet je banden balanceren? 

Het scheelt je een hoop kosten wanneer je banden goed gebalanceerd zijn. Bovendien is het een stuk veiliger. Je verbruikt bijvoorbeeld veel minder brandstof en je banden zullen minder snel gaan slijten. Een bandenreparatie of bandenwissel zal zo veel minder snel nodig zijn.  

Zijn je banden niet goed gebalanceerd? Dat kun je merken tijdens het rijden. Je stuur kan dan bijvoorbeeld trillen bij een hoge snelheid.  

Laat je banden balanceren als je: 

  • Nieuwe banden, wielen of velgen koopt. 

  • Wielen of banden zijn gerepareerd. 

  • Wisselt van winterbanden naar zomerbanden of van zomerbanden naar winterbanden. Dat geldt wel alleen voor het wisselen van banden waarbij je dezelfde velg gebruikt. Bij een wielenwissel (dus inclusief de velg) hoeven je banden niet gebalanceerd te worden. Lees ook: winterbanden in de zomer.

  • Trillingen in je stuur voelt. 

  • Banden eraan toe zijn na verloop van tijd voor onderhoud. 

Verschil tussen banden balanceren en auto uitlijnen 

De banden of wielen laten balanceren en het uitlijnen van de auto worden vaak door elkaar gehaald. Als je je auto laat uitlijnen, wordt er niet gekeken naar de banden of de velgen. Wel wordt er gecontroleerd of de stand van de wielen goed is, zodat deze in de juiste positie op de weg staan. Voor iedere auto is deze stand net weer even anders. Garages gebruiken hiervoor daarom speciale apparaten om dit per auto te kunnen doen. 

Laat je auto uitlijnen als: 

  • Je banden verkeerd afslijten. 

  • Onderdelen van de ophanging (de bevestiging) zijn beschadigd of vervangen. 

Lees ook: Auto uitlijnen

Banden balanceren: wat zijn de kosten? 

Gemiddeld betaal je voor alleen het balanceren van de autobanden ongeveer € 10,- per band. Dit bedrag verschilt per garage. Als je de banden laat monteren én balanceren, kun je rekenen op ongeveer € 10,- tot € 25,- per band. 

Kun je banden zelf balanceren? 

Voor het balanceren van de banden raden wij je aan naar een vakgarage of specialist te gaan. Monteurs weten heel goed wat ze doen. Bovendien maken zij gebruik van speciale tools zoals een hefbrug en een balanceerapparaat. Ook heb je gewichtjes nodig wanneer je banden gaat balanceren.  

De kosten voor het balanceren van banden zijn laag. Voor je eigen veiligheid doe je er dan ook goed aan om dit uit te besteden. Laat je nieuwe banden monteren? Het balanceren ervan zit dan altijd bij de prijs inbegrepen.  

Onderhoud van je auto 

Goed onderhoud van je auto is belangrijk zodat jij veilig op weg kunt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je onderweg pech krijgt, of dat er iets onverwachts gebeurt. Ga regelmatig voor de grote beurt en de kleine beurt naar de garage. Univé heeft veel handige tips en informatie over het onderhoud van je auto.  

Lees meer tips over auto-onderhoud