Ga naar inhoud

Heb ik een inzittendenverzekering nodig?

Een inzittendenverzekering voor je auto is niet verplicht, maar is wel handig om te hebben. Je beschermt hiermee namelijk niet alleen je passagiers beter bij een ongeval, maar ook jezelf. Lees meer over het belang van een inzittendenverzekering, wat de dekking inhoudt en de verschillende soorten inzittendenverzekeringen.

Wat is een inzittendenverzekering?

Een inzittendenverzekering is een aanvullende dekking op je autoverzekering. Je kunt het dus niet los afsluiten. De inzittendenverzekering vergoedt kosten voor schade, (blijvend) letsel en overlijden na een ongeval. De dekking geldt voor alle passagiers in auto, inclusief de bestuurder.

Ongevallen inzittendenverzekering vs. schadeverzekering inzittenden

Er zijn twee soorten inzittendenverzekeringen: de ongevallen inzittendenverzekering (OIV) en de schadeverzekering inzittenden (SVI). Maar wat is het verschil tussen de twee?

De ongevallen inzittendenverzekering keert alleen uit bij blijvende invaliditeit of overlijden. Heb je dus ander letsel opgelopen, zoals nek- en rugklachten of psychische klachten? Dan wordt dit niet vergoed.

De schade inzittendenverzekering keert naast blijvende invaliditeit of overlijden ook uit bij schade aan spullen of ander letsel. Denk aan: psychische klachten, whiplash, botreuk, brandwonden etc.

Bij de ongevallen inzittendenverzekering wordt een vast bedrag uitgekeerd bij blijvende invaliditeit of overlijden. Hiervoor is een maximum vastgesteld. Dit bedrag staat altijd op je polis vermeld. Let op: is de schade hoger dan dit bedrag? Dan wordt dat niet vergoed.

De schadeverzekering inzittenden vergoedt de daadwerkelijke schade. Dit geldt tot max. € 1.000.000 per gebeurtenis.

Het vaste bedrag wat je uitgekeerd krijgt bij de ongevallen inzittendenverzekering mag je zelf besteden. Of je het dus gebruikt voor medische zorg of je het op je spaarrekening zet: het is aan jou.

Bij de schadeverzekering inzittenden krijg je de daadwerkelijke schade vergoed. Kun je bijvoorbeeld tijdelijk niet werken door een whiplash? Dan worden de kosten vergoed die je hiervoor nodig hebt. Denk aan: extra fysio, huishoudelijke hulp, kinderopvang en eventueel het wegvallen van een inkomen.

Alleen zorgverzekering niet voldoende

Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je betrokken raakt bij een ongeval, vergoedt de basiszorgverzekering je ziektekosten. Hiervoor ben je alleen wel vaak je hele eigen risico kwijt. En misschien heb je wel aanvullende zorg nodig die niet in je basis zorgpakket zit. Denk aan: extra fysio door een whiplash. Kun je door je verwondingen zelfs niet meer werken? Dan krijg je van de zorgverzekering geen uitkering. Met een (schade) inzittendenverzekering worden deze kosten wel vergoed. 

Inzittendenverzekering ook belangrijk voor de bestuurder

Veel autobezitters sluiten vaak een inzittendenverzekering af voor hun passagiers. Maar wist je dat een inzittendenverzekering eigenlijk het belangrijkst is voor de bestuurder zelf? Wanneer jij als bestuurder een ongeluk veroorzaakt, kunnen alle inzittenden namelijk de kosten verhalen op jouw autoverzekering. Maar als jij door hetzelfde ongeluk blijvend invalide raakt of ander letsel oploopt, worden de kosten hiervan niet vergoed. Je kunt jezelf namelijk niet aansprakelijk stellen. Met een inzittendenverzekering worden de kosten van alle inzittenden vergoed. Ook die van jou als bestuurder. Wanneer je dus veel alleen rijdt, is een inzittendenverzekering ook van belang.

Inzittendenverzekering bij Univé 

Bij Univé sluit je alvanaf € 4,56 per maand een schadeverzekering inzittenden af bij je autoverzekering. Is er sprake van schade aan spullen, (blijvend) letsel of overlijden na een ongeval? Dan vergoeden wij de kosten tot max. € 1.000.000.

Bereken je premie

Heb je al een autoverzekering bij Univé en wil je de aanvullende dekking inzittenden bijsluiten? Dit kan gemakkelijk en snel via Mijn Univé of de Univé App.