Ga naar inhoud

De instaphoogte van uw auto

We streven allemaal naar optimaal rijcomfort. Dat gaat verder dan alleen de manier waarop uw auto rijdt. Ook het comfort als het gaat om het in- en uitstappen van uw auto en het zitcomfort zijn belangrijk om mee te nemen in de overweging tot de aanschaf van een auto. Vooral wanneer u lange afstanden moet overbruggen in uw auto, is een goede houding erg belangrijk voor uw rug. We leggen u op deze pagina uit waar u op moet letten als het gaat om de instaphoogte. 

Lage instap auto of hoge instap auto

Voor veel auto’s geldt dat zij een lage instap hebben. Een lage instap is nadelig voor uw rug en uw houding en kan op termijn zorgen voor vervelende rug- en nekklachten. Bij een lage instap stapt u namelijk, zoals het al zegt, laag in uw auto. U moet hiervoor flink door uw knieën en rug buigen om in uw auto te stappen. Doet u dit te vaak, dan kunt u hier klachten van ondervinden. 

Tegenover de lage instap staat de hoge instap. Deze wordt met name aangeraden aan senioren en ouders met jonge kinderen. Met een auto met hoge instap hoeft u niet ver voorover te buigen om in uw auto in te stappen. Ook voor het installeren van jonge kinderen in de auto is het fijn als u niet te ver voorover hoeft te buigen. Waar de auto met hoge instap vooral wordt aangeraden aan senioren en ouders met jonge kinderen, is de hoge instap in principe een prettige en comfortabele uitkomst voor iedereen. 

Lees ook: een autoverzekering voor senioren.

Instaphoogte auto vergelijken

De instaphoogte van een auto is de te meten hoogte tussen de straat en de zitting van de voorstoel. Deze kan te laag, te hoog of perfect zijn. We leggen u uit waaraan u merkt dat de instaphoogte de juiste is. Het is ook aan te raden om, voordat u een auto aanschaft, een proefrit te maken. Zo weet u zeker dat u de juiste auto kiest die past bij uw wensen. 

De instaphoogte is te laag

Bij een te lage instaphoogte zit uw stoel ver onder uw zitvlak. U moet hiervoor flink door de knieën gebogen in uw auto kruipen, wat nadelig werkt voor uw rug bij iedere keer dat u in- of uitstapt. Voor de meeste “normale” auto’s geldt zo’n te lage instap. Doorgaans spreken we van een instaphoogte van ongeveer 50 cm. 

De instaphoogte is perfect

Eigenlijk zegt dit het al: de instaphoogte is precies hoog genoeg om gemakkelijk in uw stoel te gaan zitten. U hoeft vrijwel niet door uw benen of rug te buigen en uw zitvlak zit ter hoogte van de stoel. We spreken van een auto met hoge instap als de instaphoogte zich op 60 cm van de grond bevindt. Dit is dan ook de perfecte hoogte om in uw auto te stappen zonder kans op nek- en rugklachten. Veel SUV’s hebben een instaphoogte van 70 cm. Ook dit kan een erg comfortabele hoogte zijn. 

De instaphoogte is te hoog

Bij auto’s zoals terreinwagens of bestelbusjes is duidelijk merkbaar dat de instaphoogte vaak te hoog is. Dit is merkbaar doordat het bovenbeen tegen de stoel aan komt bij het in- of uitstappen. In sommige gevallen moet u zelfs de auto in klimmen. Een te hoge instap zit vaak op 80 cm of hoger. U kunt zich voorstellen dat dit voor bijvoorbeeld kleine mensen een stevige uitdaging wordt om in te stappen. 

Nieuwe auto gekocht? Sluit een verzekering af bij Univé

Bij de aanschaf van een auto is het handig om onderdelen als de zithoogte mee te nemen in uw overweging. Gaat u een auto aanschaffen en heeft u al een autoverzekering bij Univé? U kunt uw bestaande autoverzekering gemakkelijk overzetten. Heeft u nog geen verzekering bij Univé?  Kies dan uit de WAWA+ of All Risk autoverzekering van Univé.

Wilt u weten welke autoverzekering bij u past? 

Doe de autocheck!