Ga naar inhoud

Podotherapie

De vergoeding podotherapie is er voor preventieve voetzorg als er risico is op het ontstaan van voetzweren. Of als er sprake is voetafwijkingen, bijvoorbeeld bij reuma. Deze vergoeding komt uit de basisverzekering of aanvullende verzekering. Wat de podotherapeut vergoeding precies is, hangt af van je diagnose en klachten.

Podotherapie basisverzekering

Voor de vergoeding podotherapie uit de basisverzekering moet er sprake zijn van een verhoogde kans op voetzweren. Dat is vaak het geval bij diabetes, omdat er dan kans is op een diabetische voet. Daarbij ontstaat een moeilijk te genezen wond. Maar ook bij andere medische aandoeningen of behandelingen kan dit risico bestaan.

Met een zorgprofiel wordt aangegeven hoeveel zorg je voet nodig heeft. Een licht verhoogd risico op voetzweren (voetulcera) begint bij zorgprofiel 2 en kan oplopen tot 4. Je huisarts kan bepalen welk zorgprofiel je hebt. Vanaf zorgprofiel 1 krijg je een jaarlijks voetonderzoek vergoed om risico op voetzweren vast te stellen.

Bij zorgprofiel 2 of hoger stelt de podotherapeut een zorgpakket samen. Die zorg krijg je volledig vergoed. Dit kan zorg vanuit een zorggroep zijn. Dat is een samenwerking tussen verschillende zorgverleners onder leiding van je huisarts. Als de podotherapeut je voor een deel van de behandeling doorverwijst naar een pedicure krijg je die (onder voorwaarden) ook vergoed.

Let op:steunzolen vallen niet onder de podotherapeut vergoeding. Hier kun je vanuit de aanvullende zorgverzekering vaak een aparte vergoeding voor krijgen.

Je betaalt geen eigen risico voor de vergoeding podotherapie uit de basisverzekering.

Podotherapie vergoeding aanvullende zorgverzekering

Soms kun je vanuit de aanvullende verzekering ook een vergoeding podotherapie krijgen. Bijvoorbeeld als je zorgprofiel 1 hebt of een andere voetafwijking, waarmee je niet aanmerking komt voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Afhankelijk van je aanvullende verzekering kun je dan per jaar een bedrag besteden aan de behandeling van huid- en nagelaandoeningen.

Veelgestelde vragen vergoeding podotherapie